Откриха раковина на 1500 години и 300 бронзови монети при разкопки в Девня

Раковина от вида Cypraea Tigris на около 1500 години откриха археолози при проучване на древния град Марцианопол в Девня, съобщи в социалната мрежа кметът на града Свилен Шитов. Находките са били в римската сграда, в която през 2019 и 2020 г. бяха намерени късноантична подова мозайка и  19 златни монети. През 1929 г. в същия район случайно е било открито едно от най-големите съкровища - 120 000 сребърни римски монети с тегло 290 кг от времето на Марк Антоний.

Тази година бяха разкрити южната и западната фасади на зданието, което се е снабдявало с питейна вода по добре запазени глинени водопроводи. При разкопките ръководеният от д-р Христо Кузов от РИМ-Варна екип от археолози от Варна, Велико Търново и специалисти от Музея на мозайките в Девня се натъкнал и на над 300 бронзови монети и две амфори.

Раковината пък свидетелства за търговските връзки между Марцианопол и земите по източноафриканското крайбрежие на Индийския океан, посочва Шитов, който се ангажира, че община Девня ще продължи да подкрепя работата на учените по разкриването на нови детайли от културно-историческото минало на града. 
Предстои откритите антични зидове да бъдат укрепени, находките да бъдат почистени и реставрирани, а научната документация да бъде представена през Министерството на културата. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони