Откриха скулптура на братя Прошек

Скулптура и паметна плоча на Братя Прошек беше поставена на мястото, където преди 133 години е била построена „Пивоварница. Братя Прошекови“ - площад "Братя Прошек" пред "Сан Стефано плаза".

Скулптурата е направена по случай 170 години от рождението на големия брат – Георги Прошек. Дарител за скулптурата е дружеството „Сан Стефано Пропърти Дивелопмънт“ ЕАД. Скулптурата е изработена от скулптора проф. Георги Чапкънов, Коста и Станислава Чапкънови и архитект Станислав Константинов.

Със създаването на този паметник ние и Инициативния граждански комитет „Чехи - строители на нова България", изразяваме почит и уважение към делото на братята Георги (Иржи) и Богдан (Теодор) Прошек, забележителни личности, строители, общественици и културни дейци, избрали България за своя втора родина и огромен принос за европейския вид на София от онова време. Те са и сред малкото чужденци, които приемат български имена, обявиха от „Сан Стефано Пропърти Дивелопмънт“.

„С тази скулптура и благодарение на творците ние създаваме сред съвременното градско пространство едно място на памет, вдъхновено от историята и дълга към тези забележителни личности и към София“, каза Николай Караянев, изпълнителен директор на „Сан Стефано Пропърти Дивелопмънт“ ЕАД.

"Тази скулптура не е за нас, които го направихме, а за тези велики хора братя Прошек, които са толкова добри, добри, че няма накъде и са направили толкова много за нашата клета държава. От всичко това оставаме този знак на благородството на тези хора и благодарение на щедростта на "Сан Стефано Пропърти Дивелъпмънт" ще бъде тук и да му се радват всички хора", каза на откриването проф. Георги Чапкънов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България