Патриарх Неофит поиска и даде прошка в храма ”Света Неделя”

Делян Пеевски: Противниците ми са хората, ограбили България

Пропадане в снежна козирка убива Ния (обзор) Седнала да си сложи котки на краката върху снежна козирка, която се сринала

Турист почина на ски писта „Кулиното”

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 19 февруари 2018

Десет души са затрупани от лавина в Алпите

Италиански „Левски“ на старта

НФСБ провежда шествие по повод 145 години от гибелта на Апостола на свободата

Протестиращи пред парламента: Не гласувайте тайно Конвенцията

Вижте поклонението пред паметника на Васил Левски в София

Сблъсъци между фенове на “Ботев” и полицията в София

Армията купува 450 000 халосни патрона

Откриха мъртъв 52-годишен мъж на ски писта в Банско

Чешки, румънски и полски полицаи идват за сезона Командированите ще пристигнат в началото на юли

Борисов лобира за балкански проекти

Откриха скулптура на братя Прошек

Скулптура и паметна плоча на Братя Прошек беше поставена на мястото, където преди 133 години е била построена „Пивоварница. Братя Прошекови“ – площад “Братя Прошек” пред “Сан Стефано плаза”.

Скулптурата е направена по случай 170 години от рождението на големия брат – Георги Прошек. Дарител за скулптурата е дружеството „Сан Стефано Пропърти Дивелопмънт“ ЕАД. Скулптурата е изработена от скулптора проф. Георги Чапкънов, Коста и Станислава Чапкънови и архитект Станислав Константинов.

Със създаването на този паметник ние и Инициативния граждански комитет „Чехи – строители на нова България”, изразяваме почит и уважение към делото на братята Георги (Иржи) и Богдан (Теодор) Прошек, забележителни личности, строители, общественици и културни дейци, избрали България за своя втора родина и огромен принос за европейския вид на София от онова време. Те са и сред малкото чужденци, които приемат български имена, обявиха от „Сан Стефано Пропърти Дивелопмънт“.

„С тази скулптура и благодарение на творците ние създаваме сред съвременното градско пространство едно място на памет, вдъхновено от историята и дълга към тези забележителни личности и към София“, каза Николай Караянев, изпълнителен директор на „Сан Стефано Пропърти Дивелопмънт“ ЕАД.

“Тази скулптура не е за нас, които го направихме, а за тези велики хора братя Прошек, които са толкова добри, добри, че няма накъде и са направили толкова много за нашата клета държава. От всичко това оставаме този знак на благородството на тези хора и благодарение на щедростта на “Сан Стефано Пропърти Дивелъпмънт” ще бъде тук и да му се радват всички хора”, каза на откриването проф. Георги Чапкънов.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. най сетне се сетихми:(имъ ошти чехи нъ които сме зъдължени ну отъ рейгън ни могът дъ се вхооодирътъ):двамътъ съ си нъ точното място:плазъ: пред тортата нъ ненъдминътити bg селяне

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.