На 22 август 2019 да почерпят

Плоскост от новострояща се сграда падна и удари човек в столицата

Брекзит без сделка е все по-вероятен Меркел против преразглеждане на споразумението

Повдигнаха обвинения на мъжа, който откърти ограничителите по ул. „Граф Игнатиев“

Адските жеги ни връхлитат по-често Данните на програмата на ЕС “Коперник” показват трайно затопляне

Путин: Русия ще разработва ракети със среден и малък обсег

Левицата в Италия иска да прави правителство Президентът започна консултации след оставката на премиера

Огън по глиганите изкомандва министър Танева Ще има норма за отстрел, миграцията пречи на преброяването

Борис Джонсън и Ангела Меркел обсъждат сделката за Брекзит

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 22 август 2019

Електронен отчет на ваксините поискаха лекари Джипитата не са съгласни с предложението да отпаднат някои приеми

НАП сами не си защитили данните от хакери

Владимир Путин: Русия иска да възстанови отношенията си с ЕС

65% от хората у нас резервират онлайн ваканцията си Последни сме по показателя в ЕС

Фабрини моли ЦСКА да го пусне

Откриха скулптура на братя Прошек

Скулптура и паметна плоча на Братя Прошек беше поставена на мястото, където преди 133 години е била построена „Пивоварница. Братя Прошекови“ – площад „Братя Прошек“ пред „Сан Стефано плаза“.

Скулптурата е направена по случай 170 години от рождението на големия брат – Георги Прошек. Дарител за скулптурата е дружеството „Сан Стефано Пропърти Дивелопмънт“ ЕАД. Скулптурата е изработена от скулптора проф. Георги Чапкънов, Коста и Станислава Чапкънови и архитект Станислав Константинов.

Със създаването на този паметник ние и Инициативния граждански комитет „Чехи – строители на нова България“, изразяваме почит и уважение към делото на братята Георги (Иржи) и Богдан (Теодор) Прошек, забележителни личности, строители, общественици и културни дейци, избрали България за своя втора родина и огромен принос за европейския вид на София от онова време. Те са и сред малкото чужденци, които приемат български имена, обявиха от „Сан Стефано Пропърти Дивелопмънт“.

„С тази скулптура и благодарение на творците ние създаваме сред съвременното градско пространство едно място на памет, вдъхновено от историята и дълга към тези забележителни личности и към София“, каза Николай Караянев, изпълнителен директор на „Сан Стефано Пропърти Дивелопмънт“ ЕАД.

„Тази скулптура не е за нас, които го направихме, а за тези велики хора братя Прошек, които са толкова добри, добри, че няма накъде и са направили толкова много за нашата клета държава. От всичко това оставаме този знак на благородството на тези хора и благодарение на щедростта на „Сан Стефано Пропърти Дивелъпмънт“ ще бъде тук и да му се радват всички хора“, каза на откриването проф. Георги Чапкънов.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. най сетне се сетихми:(имъ ошти чехи нъ които сме зъдължени ну отъ рейгън ни могът дъ се вхооодирътъ):двамътъ съ си нъ точното място:плазъ: пред тортата нъ ненъдминътити bg селяне

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.