Откриха случаи на ку-треска по овце във Видиинско, заразен е и мъж

Два случая на ку-треска при овце са открити в област Видин. След консумация на прясно сирене от една от фермите там се е заразил мъж от София.

Едното от стадата е в белоградчишкото село Дъбравка, второто е в кулското село Тополовец. Взети са необходимите мерки за неразпространение на заболяването, моето е открито случайно, каза д-р Валерио Велков - началник отдел Здравеопазване на животните в Агенцията по храните във Видин, по БНР.

"От Дъбравка трябваше да пътуват за изложба за Хановер животни. На случаен принцип взехме проба. Има положителна за ку-треска и германците отказаха партидата. Другото е в Тополовец, Кулско. Получихме информация, че софиянец си е купил прясно сирене, неузряло и го е консумирал, заболял е от ку-треска и по обратната връзка, стадото, където намерихме, една излезе положителна. От кърлежи се продава, не е типична за нашия регион, обаче заболяват и хора, при консумация на неузряло, прясно сирене или сурово мляко, леко пастьоризирано. Месото след термична обработка не е проблем", каза д-р Велков.

Болните животни ще бъдат унищожени. Очакват се останалите проби.

Стопаните не получават обезщетение от държавата заради заболяването.

На двете ферми са направени оздравителни планове. Стадата се наблюдават. Наложени са карантини за продажба и движение на животните, до изясняване не здравния статус, каза още д-р Валери Велков.

Коментари

Задължително поле