Откриха статуя на богинята майка Кибела

Находката е от II в. сл. Хр.

Археолози откриха мраморна статуя на Великата богиня майка Кибела в Пловдив. Тя е открита по време на разкопките на обект Форум Север, които се финансират от община Пловдив, от археологическия екип с ръководители Мая Мартинова-Кютова и Биляна Груева-Здравчева. Находката е от II в. сл. Хр. и е част от гръко-римския пантеон на Филипопол.

“Новооткритата статуетка допълва поредицата от постаменти за статуи и релефи, открити в Северната част на Форума”, обясни Мая Мартинова-Кютова. Богинята Кибела е била почитана в големи части на Мала Азия (около планината Ида, в Лидия, Витиния, Галатия) както и в Тракия. Наричана е още и Велика майка, Майка на боговете и всичко живо на земята, на възраждащата се природа и на нейното плодородие. Олицетворява силите на природата, покровителка е на планините, горите и зверовете.

“В северната част на Форума, където е намерена статуетката е кипял обществен живот, тук се е стичало населението, извършвали са се религиозни и други ритуали”, разказа Мая Мартинова-Кютова. Наскоро същият екип археолози откри отново в северната част на Форума мраморна плоча с надпис на старогръцки, който е бил част от императорско писмо, написано в отговор на молба от името на града или от Койнона (Съюза на тракийските градове).

Коментари

Задължително поле