Откриха стенно осветление в Плиска

Първата българска столица Плиска продължава да дава изненади на археолозите, които работят на терен това лято. Екипът на гл.асистент Мариела Инкова и проф. Станислав Станилов попаднали на находка, която хвърля светлина върху осветлението по време на Първото българско царство. Ценният артефакт представлява желязна ос, дълга около 30 см, която продължава с красива бронзова ръчичка, свита в юмрук. Вероятно тя е държала приспособление за осветление - чашка с фитил. Желязната част е била пъхната здраво в градежа на стената.

До момента в Плиска са намерени три подобни държачи, чиято функция се потвърждава от рисунки на миниатюри. Досега обаче не е откривано осветление, служило в големи коридори и пространства, а има всички данни да се смята, че находката е такава. Тя е намерена да лежи върху насип на ходник. Нужна е консервация за запазването й.

Разкопки в Плиска продължава екипът на доц.д-р Павел Георгиев и на гл.асистент Янко Димитров. Към 80 000 лв. общо са отпуснатите средства за прочувания в престолнината този сезон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България