Откриха тялото на алпиниста Ули Щек близо до Еверест

Екип от шест спасители е открил тялото на алпиниста Ули Щек  близо до Лагер 2 на Еверест рано тази сутрин, предаде Ройтерс.

Предполага се, че той се е хлъзнал и паднал по заледен склон. В спасителната акция се е включил и хеликоптер.

Ули Щек заедно с Тензинг Шерпа е бил в Хималаите в опит да изкачи Еверест по Западния ръб/кулоарът Хорбейн, без да използва кислород. „Загинал е, падайки близо до подножието на връх Нупце, по-малък връх в района на Еверест“, съобщи Мингма Шерпа - член на организацията, организирала експедицията на алпиниста. Щек е бил в района, за да се аклиматизира преди изкачването на Еверест.

„Бърз ден от Базовия лагер до 7000 м и обратно. Обичам това страхотно място тук. Все още вярвам в активната аклиматизация. Това е много по-ефективно, отколкото нощувките на голяма височина!,” е написал алпинистът в последния си фейсбук пост от 26 април.

Ули Щек ще остане завинаги в историята с трите си скоростни изкачвания в Алпите, първото соло изкачване на осемхилядника Анапурна, проектът 82 върха за 80 дни.

Алпинистът, наричан “швейцарската машина” има множество рекорди.

Той е двукратен носител на наградата Piolet d’Or през 2009 и 2014 г. Алпинистът е и първият носител на награда за цялостен принос в алпинизма през 2008 г.

Миналата година Щек и Давид Гьотлер, откриха телата на Алекс Лоу и Дейвид Бриджес, които загинаха при лавина под Шиша Пангма през 1999 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят