Откриха уникална монета на Цар Иван Асен II

Проф. Николай Овчаров показа уникалната монета на Цар Иван Асен II.

Проф. Николай Овчаров показа нови находки от Перперикон

Екипите на археолога се натъкнаха на нова църква в Мисионис

Скъпоценният предмет е направен в солунската монетарница, което говори за силното влияние на България в този район по време на управлението на великия владетел

Уникална монета на Цар Иван Асен II и три бронзови кръста - два са нагръдни, а единият е рамо с изображението на евангелиста Йоан, бронзово ключе за сандък със съкровище са само част от новите находки на Перперикон. Те бяха представени от ръководителя на изследователския екип в района проф. Николай Овчаров на пресконференция в столицата.

Най-значимо от откритията, които са над 150 от началото на сезона до сега, е монетата на Цар Иван Асен II. “Това е изключително рядка находка. Монетите, които до този момент са открити в България са 27-28. Това е първото доказано българско монетосечене. От времето на Цар Иван Асен II има една златна монета, всички останали са билонови - медни със сребърно покритие, което рядко се запазва”, обясни проф. Овчаров.

По думите му на едната страна на откритата преди три дни монета е изобразен Христос, а на другата самият Иван Асен II.

“Имаме друга монета от Перперикон, на която Цар Иван Асен II коронясва сина на Теодор Комнин - Мануил. Това ни показва, че той е бил васал на българската корона през това време”, каза още проф. Николай Овчаров. Той добави, че монетите са направени в солунската монетарница, което говори за силното влияние на България в Солун по време на управлението на Иван Асен II.

Археологът заяви, че находките ще бъдат показани през февруари 2020 г. в София по време на изложба, показваща постиженията на българската археология, а след това ще станат част от експозицията на музея в Кърджали.

Проф. Овчаров разказа още, че екипите му работят и в Мисионис край Търговище, където са открили нова църква, която е много добре запазена. Най-вероятно тя е от времето на късната античност или първото българско царство.

 

Заради огромния интерес

Пише книга за Дракула

Проф. Николай Овчаров обяви, че заради огромния интерес около разкритието, че румънският владетел Влад Цепеш, по-известен като Дракула, е имал резиденция край Свищов, археологът е започнал да работи върху книга за този период. Работното заглавие е “Българската истина за Дракула”. По думите му Влад Цепеш и въобще влашките войводи от XV-XVI в. са писали на чудесен среднобългарски език.

Коментари

Задължително поле