Зоран Заев свиква предсрочни избори

Над половин милион души на пореден протест в Барселона, десетки ранени и арестувани

Диета без глутен повишава либидото

Вълко Червенков нямал брак с жена си На младини се готвел за актьор, като държавен глава пишел епиграми под псевдоним

Откриха африканска чума по мъртво диво прасе в Габровско

Две коли катастрофираха в Бистрица, едната се вряза в къща

Борис Джонсън: Нова отсрочка за Брекзит ще бъде безполезна и скъпа

Карфиолът е истински аристократ

59-годишен мъж застреля друг при битов скандал в Ловешко Извършителят е задържан

Абсурдни партии в битка за гласове Щури формации в Европа и САЩ засенчват родните колорити

Лейди Гага с рентген на цялото тяло

Откриха уникални мозайки и стенописи в Голямата базилика в Пловдив

Уникални мозайки от втората половина на 4-и век и стенописи от 10-и и 11-и век откриха археолози при разкопките на Голямата базилика на бул. „Княгиня Мария Луиза“ в Пловдив. „Находките надминаха очакванията“, заяви ръководителят на проучванията Жени Танкова. Сред тях са медальон с пауни и птици върху подовите настилки, от които вече са разкрити 300 кв.м. Освен тях археолозите са открили дребни съдове и стенописи, на които е изобразен мъж с брада, приличащ на Свети Петър.

Археолозите са разкрили 300 кв. м. старинни мозайки, древни съдове и стенописи на които е изобразен мъж с брада, който прилича на Свети Петър, куп артефакти, в това число и два кръста в реликварии. Учените ще изследват дали в тях има мощи на светци.

Разкрити са и части от т.нар. презвитерий, който е маркиран с мраморни блокове и в него има погребения от Средновековието. До ноември 2018 г. трябва да приключат всички разкопки по разкриването на пълния блясък на раннохристиянската Голяма базилика, като проектът е на обща стойност 10 млн.лв.

„Искаме Голямата базилика да се впише много добре в заобикалящата среда“, коментира кметът на Пловдив Иван Тотев.

През 2017 г. ще започне изграждането на сграда – защитно покритие. „В момента архитектите търсят варианти сградата да е ниска и да не закрива другия паметник на културата – Католическия храм „Свети Лудвиг“, който се намира точно до Голямата базилика“, допълни градоначалникът Тотев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.