Нова колона мигранти потегли от Салвадор към САЩ (ВИДЕО)

700 снегорина са чистили пътищата в страната през нощта

Жители на мексиканския град Тихуана протестираха срещу централноамерикански мигранти

30-годишен мъж е загинал при катастрофа след видинското село Арчар

Вижте къде в София спират водата утре

Много място в най-малкият SUV на VW Новият модел T-Cross не отстъпва на Golf по обем

10 населени места в област Пазарджик останаха без ток заради снега

Себастиан Курц приема за среща лидерите на страните от Западните Балкани

Печалба от 236 000 лева реализираха общинските търговски дружества в Търново С най-добър финансов резултат за деветмесечието е Центърът за психично здраве

Засилват полицейското присъствие в „проблемните“ влакове

Издигнаха къща във въздуха над дере в село Дебрен Местните жители се притесняват, че сградата ще наводни къщите им

Кои украинки имат убийствено излъчване?

Боеве избухнаха между протурски бунтовнически групи в Африн

Дипломация на канонерките, а не война Управляващите привиждат заговори, врагове и преврати на всяка крачка, а опозицията се самоласкае

Тереза Мей с важна реч преди Брекзит

Откриха уникални мозайки и стенописи в Голямата базилика в Пловдив

Уникални мозайки от втората половина на 4-и век и стенописи от 10-и и 11-и век откриха археолози при разкопките на Голямата базилика на бул. „Княгиня Мария Луиза“ в Пловдив. „Находките надминаха очакванията“, заяви ръководителят на проучванията Жени Танкова. Сред тях са медальон с пауни и птици върху подовите настилки, от които вече са разкрити 300 кв.м. Освен тях археолозите са открили дребни съдове и стенописи, на които е изобразен мъж с брада, приличащ на Свети Петър.

Археолозите са разкрили 300 кв. м. старинни мозайки, древни съдове и стенописи на които е изобразен мъж с брада, който прилича на Свети Петър, куп артефакти, в това число и два кръста в реликварии. Учените ще изследват дали в тях има мощи на светци.

Разкрити са и части от т.нар. презвитерий, който е маркиран с мраморни блокове и в него има погребения от Средновековието. До ноември 2018 г. трябва да приключат всички разкопки по разкриването на пълния блясък на раннохристиянската Голяма базилика, като проектът е на обща стойност 10 млн.лв.

„Искаме Голямата базилика да се впише много добре в заобикалящата среда“, коментира кметът на Пловдив Иван Тотев.

През 2017 г. ще започне изграждането на сграда – защитно покритие. „В момента архитектите търсят варианти сградата да е ниска и да не закрива другия паметник на културата – Католическия храм „Свети Лудвиг“, който се намира точно до Голямата базилика“, допълни градоначалникът Тотев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.