Маскирани отмъкнаха оборота на газостанция в Перник

Баща отвлече 3-месечния си син в Лом

Проучване: Хората подсъзнателно изпитват омраза към други, които не желаят да имат деца

Жена даде 4400 лева на телефонни измамници за ваксина за дъщеря си

11 бойци са убити при израелските въздушни удари в Сирия

34-годишен хасковлия без книжка блъсна дете на пешеходна пътека

Рискът за рецесия в еврозоната и САЩ се увеличава Няколко признака за предстоящия глобален спад

Rolls-Royce с рекордни продажби Британската компания изпрати най-успешната си година

Проф. Гетов: Внедряването на системата за верификация на лекарства няма да доведе до фалит на аптеки у нас

Проф. Кантарджиев: Всяка година смъртните случаи у нас са над 10 000 след бактериални усложнения от грипа

Германия ограничава до 130 км/ч скоростта по магистралите си от 2023 г.

Облачно време днес

Шофьор на автобус издъхна зад волана, блъскайки се в две коли в Бургас

Цветанов: Не смятам да имаме по-малко от 6 евродепутати и съм убеден, че могат да бъдат и 7

Какво да работят общинските съветници, забраните са прекалени Те са публични фигури и не трябва да използват големите пари и активи, които контролират

Откриха уникални религиозни дарове в църква на хълма Трапезица във Велико Търново При проучванията археологът доц.д-р Деян Рабовянов акцентира на некропола на древния храм и градоустройството

Снимка: Личен архив

Ценни дарове с религиозен характер откри археологът доц. Деян Рабовянов при разкопки на крепостта Трапезица във Велико Търново. Уникалните находки са намерени при проучване на Църква № 22, която се намира в южния сектор на средновековния град и е разкрита през миналия археологически сезон.

„Продължихме с проучване на некропола на църквата, която датира от 30-те години на XIV век от времето на цар Иван-Асен II и е функционирала до 1400 година. Оказа се, че това е една доста голяма църква”, разкрива доц.д-р Рабовянов от търновския филиал на Националния археологически институт с музей при БАН.

Той допълва, че много от новооткрити култови предмети са с векове по-стари от времето на функциониране на църквата – XIV век.
“Техният брой и характер разкрива важната роля, която е играл този енорийски храм за живота на обитателите на жилищните квартали в южната част на Трапезица. Освен това дава представа за религиозните светини, съхранявани в храмовете в столицата Търновград”, обяснява доц.д-р Рабовянов.

Сред намерените този сезон находки са християнски обкови, части от кръстове, елементи от полюлеи.

„Църква № 22 се намира в южния сектор на средновековния град. Храмът е разположен на север от улицата и е с широчина над 5 м, а дължината му надхвърля 20 м. Той е с типичния за епохата еднокорабен и едноапсиден план. Християнският паметник се отличава и с богата стенописна украса”, коментира доц.д-р Рабовянов.

По време на разкопките археологът е открил и голямо количество фрагменти от фреските. Вътрешността на църквата, претърпяла едно преустройство, е заета от множество гробове.

Доц.д-р Рабовянов смята, че църквата е имала два периода на съществуване-като действащ храм и като гробищна църква. Въпреки, че в някои от гробовете са намерени останки от сърма, проучвателят е категоричен, че те не са на хора от аристокрацията, а на представители на редовото население.

На север и изток от храма се развива некропол.Голям интерес за специалистите е предизвикала най-добре запазената източна част на църквата с основата за олтарната ѝ маса.

“Нейната колона с размери 100 на 90 сантиметра е измазана с хоросанова мазилка. Практиката да се използват зидани стълбове за олтарни маси, украсени със стенописи и покрити с малко по-широки каменни плотове, е позната от църковното строителство на Балканите и Византия през XII-XIV век. Опиращата се до дъгата на апсидата основа на олтарната маса е оформила малко пространство, в което бяха открити заровени цялата група паметници на християнския култ. Те са положени като реликви, за да подсилят светостта на новопостроения храм”, изтъква доц.д-р Деян Рабовянов.

Археологът припомня, че при проучването миналата година от обекта са излезли безценни реликви на християнския култ. Сред тях се открояват девет цели и половинки бронзови кръстове-енколпиони, части от бронзов и железен процесийни и хоругвени кръстове, оловна евлогия, фрагмент от меден обков с многофигурна композиция. С ювелирната си изработка се отличава и стеатитова икона на архангел Гавраил с ажурна рамка, която е покрита с позлата.

Доц.д-р Рабовянов допълни, че при настоящите разкопки наред с проучването на некропола, частично е изследвана и нова градска улица, която се насочва на Север, която дава представа за градоустройството на историческия хълм.

В края на октомври ще бъде извършена консервация на обекта. Ще пристигнат и специалисти от Русе, които да направят аерофотография, която дават възможност църквата да се заснеме от високо и да бъде видяна в градска среда.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.