Путин печели нов мандат с над 75% Изказа големи благодарности за резултата

ЦИК на Русия: Владимир Путин печели 74,55% от гласовете

Зам.-шеф на ФБР работел срещу Тръмп

Цвета Караянчева: Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол

Сестрата на Митко Цонев: Музиката ми дава сила

ЧСИ завели 246 000 дела срещу длъжници Събрали са 1,1 милиарда лева през 2017 г.

Христо Стоичков: Браво, армейци!

„Гласът на България“ раздели съпрузи

Късметлия спечели близо половин милиард от лотарията в САЩ

В топ 10 сме по недостиг на кадри 62% от фирмите трудно намират работници

Евродепутатът Емил Радев: Европейската комисия не ни притиска за конвенцията Не изисквала полови обучения в училищата

Пешеходецът побеждава в центъра на София Тръгват конкурсите за връзката на бул. “Витоша” с Ларгото и улица “Съборна” с Градската градина

Сенатори предупредиха Тръмп да не уволнява прокурор Робърт Мълър, оглавяващ разследването за руска намеса в изборите на САЩ

46 алпийци постъпиха в армията Изпълняват задачи при орлите

Обречените усилия на госпожа Габриел

Откриха фекалии във водата на Шабла и пет села

Снимка: Pixabay

Водата в Шабла и съседните села Горичане и Пролез е замърсена и не става за пиене и готвене. Взети от РЗИ проби в местната помпена станция са открили в питейната течност ешерихия коли и коли форми. Същото фекално замърсяване е установено и с каварненските села Селце, Топола и Челопечене.

От двете общини апелираха жителите на засегнатите населени места да ползват бутилирана вода за битови нужди или в краен случай да преваряват течността от чешмите. “Не помня да е имало подобен случай досега, но не съм изненадан. Само 30% от домакинствата в Шабла имат канализация, останалите са на септични ями и винаги има риск при високи подпочвени води да се получи замърсяване.

Разпоредих в кухните на забавачките, училищата и социалния патронаж да се ползва само бутилирана вода, докато “ВиК-Добрич” отстрани проблема”, обясни пред “Труд” кметът на Шабла Мариян Жечев. Според него общината има проекти за нова пречиствателна станция и за дълбоководно заустване на отпадни води в морето, но няма как да кандидатства за еврофинансиране, тъй като попада в буферната зона на кметствата с население от 2000 до 10 000 души. Те не се вписват в изискванията нито на програмата за развитие на селските райони, нито на ОП “Околна среда”. “Надяваме се МОСВ да реализира идеята за национален фонд, който да финансира ВиК-проекти в общини като нашата”, коментира Жечев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.