Откриха фекалии във водата на Шабла и пет села

Водата в Шабла и съседните села Горичане и Пролез е замърсена и не става за пиене и готвене. Взети от РЗИ проби в местната помпена станция са открили в питейната течност ешерихия коли и коли форми. Същото фекално замърсяване е установено и с каварненските села Селце, Топола и Челопечене.

От двете общини апелираха жителите на засегнатите населени места да ползват бутилирана вода за битови нужди или в краен случай да преваряват течността от чешмите. "Не помня да е имало подобен случай досега, но не съм изненадан. Само 30% от домакинствата в Шабла имат канализация, останалите са на септични ями и винаги има риск при високи подпочвени води да се получи замърсяване.

Разпоредих в кухните на забавачките, училищата и социалния патронаж да се ползва само бутилирана вода, докато "ВиК-Добрич" отстрани проблема", обясни пред "Труд" кметът на Шабла Мариян Жечев. Според него общината има проекти за нова пречиствателна станция и за дълбоководно заустване на отпадни води в морето, но няма как да кандидатства за еврофинансиране, тъй като попада в буферната зона на кметствата с население от 2000 до 10 000 души. Те не се вписват в изискванията нито на програмата за развитие на селските райони, нито на ОП "Околна среда". "Надяваме се МОСВ да реализира идеята за национален фонд, който да финансира ВиК-проекти в общини като нашата", коментира Жечев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България