Откриха фотоизложба за 110-годишния юбилей на паметника на Васил Левски в Карлово

Документална фотоизложба „Неугасваща памет“ по повод 110-годишния юбилей от изграждането на паметника на Васил Левски в Карлово бе открита в четвъртък в местния Исторически музей.
Директорът му Мария Деанова представи оригинални книги и документи, свързани с изграждането на паметника на Апостола на свободата в родния му град. Сред експонатите във фотоизложбата са уставите на Ученолюбиво дружество „Васил Левски“, оригинални фотографии на членове на инициативния комитет по изграждането на монумента, картички и снимки с паметника през годините, документи на скулптора Марин Василев и грамотата, с която цар Борис Трети го награждава с Офицерски кръст от ордена на „Свети Александър“, оригинално издание на книгата „Из история на град Карлово“, дарена на музея от кмета д-р Емил Кабаиванов и др.
Създаденото през 1893 г. в Карлово местно Ученолюбиво дружество „Васил Левски“ става на 31 март 1902 г. инициатор за създаването на комитет по изграждането на паметник на Апостола на свободата в родния му град. Младият скулптор Марин Василев печели на 4 май 1903 г. първа награда в конкурса за паметник с мото на проекта си „Нам свобода и човешки правдини трябват!“.
Полагането на основният камък на паметника става на 15 май 1903 г., а в основите му са зазидани юбилеен брой от сборник „Василъ Левски“, шише с карловско розово масло и специален тържествен Акт, подписан от българския княз Фердинанд Първи, министрите от правителството и местни управници. Скулпторът Марин Василев завърша паметника през 1905 г., а през юни 1907 г. той е монтиран на площада в Карлово.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.