Откриха 78 буренясали трошки по улиците на Шумен

Този фолксваген беше пълен с вещи, сега поне е опразнен, но още не е преместен от собственика му

Общински инспектори установиха по улици и паркинги на Шумен 78 буренясали коли, излезли от употреба. Возилата, за които собствениците не полагат грижи и не ги ползват, са констатирани от началото на годината, когато кметството взе решение, че трябва да разчисти общински и държавни терени. Доброволно в срок са били преместени 27 автомобила, съобщи във вторник Борислав Станев, гл. инспектор "Контрол по чистотата" към общинската дирекция „Устройство на територията”. За останалите обаче текат срокове и през май ще бъдат вдигнати 14 возила, ако стопаните им не го сторят сами.

Кметството има договор с фирма "Метарекс", която ще вдига и извозва колите на специална площадка. Там колите ще се пазят 14 дни и след това ще се разкомплектоват от фирмата. Шофьор може да си спаси возилото, но първо трябва да плати превоза - по 1,80 лв./км., товаро-разтоварната дейност 16 лв. и по 12 лв. за всеки ден престой, уточни Станев.

В помощ на общинските чиновници за коли излезли от употреба са били и шуменци, но често те подавали фалшиви сигнали. Съобщавали за коли, които им пречат пред блока или пък такива с регистрация в друг град, които са спрели на тяхното място.

От общината уточниха, че мръсна кола с изпуснати гуми не е равносилно на излязла от употреба. Призвоват гражданите да гледат стикера за технически преглед. Сред колите, набелязани за вдигане имало такива, които не са минавали на преглед от 7 г. Някои са превърнати в складове за вещи, като фолксваген на ул."Цар Иван Александър"112, който даже бил ползван за нощувки, разказват съседи.

Общинските чиновници лепят стикери и дават 14 дни срок на собствениците да вземат мерки - да преместят колата или да я предадат сами във фирма. Реагират дори собственици, които са в чужбина.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България