Два случая на заушка в Търговищко Заболели са жени с имунизации

Радикално лява групировка стои зад бомбената атака срещу гръцка телевизия, твърдят разследващи

Европейците пият средно по 140 халби бира годишно

Премиерът Борисов: Новият участък от „Струма“ ще облекчи значително трафика по един от най-натоварените маршрути на Балканите

Цвета Караянчева връчи на доц. д-р Бони Петрунова наградата „Чудесата на България“ в категория „Археолог на годината“

Пак измамиха жена от Попово да даде пари на престъпници 2500 лв. оставила жертвата пред вратата си

В МВР се събира щаб във връзка с усложнената зимна обстановка

Изгоряха колите на двама ключови свидетели по „Суджукгейт“

Пожарникар ранен при гасене

Съвместно патрулиране от три европейски страни отново в Банско

С цветна програма бе открита Работилницата на Дядо Коледа в Благоевград

Вицепремиер и министър раздадоха подаръци на деца в Монтана

Социална кухня бе открита в двора на столичния храм „Св.Св. Кирил и Методий“ (СНИМКИ) Ще работи до Великден

Фалстарт на сайта за електронни винетки Недостъпна е формата за конвертиране от хартиен стикер

Откриха обновените закрити писти в Пловдив, на които тренират Габриела Петрова и Александра Начева

Откъде са парите за джихад Как Ислямска държава оцелява за сметка на фирми от Франция

Във Франция продължава съдебното производство по делото на циментовия гигант „Лафарж“, обвинен в прехвърляне на пари на Ислямска държава и Джебхат ан Нурса (клон на Ал Кайда). Според версия на разследването, концернът изградил завода за цимент в Сирия, е платил на терористите за безопасността на своя бизнес. Говори се за милиони евро, като финансовите транзакции са извършени в навечерието на нападението срещу Шарли Ебдо в Париж през 2015 г. Френското обществено мнение е шокирано от тези обстоятелства.

Да се зациментира международният тероризъм

За да започне бизнеса си в Сирия, концернът „Лафарж“ не избира най-доброто време. Заводът, който се намира в североизточната част на страната, е пуснат в експлоатация през 2010 г., малко преди избухването на военните действия. Тази територия скоро попада под контрола на умерените ислямисти, а през 2014 г. властта над този район беше поета от Ислямска държава. Въпреки войната, ръководството на Лафарж решава да продължи производството на цимент, като се съгласи да изплати обезщетение на екстремистите.

В несигурната обстановка, в която работи, компанията „Лафарж“ финансира няколко ислямистки групировки, които се сменяли една след друга в региона. Според Лондонската одиторска компания PricewaterhouseCoopers (PWC), от 2011 до 2015 г., „Лафарж“ изплаща на фундаменталистите с различни убеждения 13 милиона долара. Друг доклад, съставен от експертния център на САЩ Baker McKenzie, определя тази сума, предадена на Ислямска държава, само за периода от 2012 до 2014 г. на не по-малко от 500 хиляди долара.

Ръководството на циментовия гигант, което е тясно свързано с политическите елити, се опитва да отхвърли всички обвинения. Проведеното през 2016 г. парламентарно разследване стига до извода, че не са извършени плащания на ислямистите. Но все пак, през 2017 г. компанията не само признава вината си, но също така прави кадрови промени в персонала си и няколко топ мениджъри подават оставка.

„С тези пари могат да бъдат подготвени терористични атаки”

И тогава разследването по случая „Лафарж“ получава неочакван обрат. Първоначалната защитна версия на компанията, че са изнудвани за пари от Ислямска държава, поражда съмнения. Оказва се, че циментовият гигант е платил на ислямистите и през 2015 г., въпреки че заводът вече е затворен. В някои наблюдатели възникват подозренията, че бизнесът на „Лафарж“ е използван за канал за финансиране на тероризма.

Делото на „Лафарж“ се разглежда в съда от 2016 г. Жалбата срещу компанията е подадена от организацията с нестопанска цел Sherpa, специализирана в борбата с икономическите престъпления. Според активисти за правата на човека, компанията се опитва да се защити чрез нечестни средства. Sherpa поиска от прокуратурата да открие друго дело срещу „Лафарж“ – по обвинение за подкупване на свидетели.

Френското обществено мнение е шокирано от факта за прехвърлянето на големи суми пари на терористите през 2015 г., когато страната беше подложена на серия от терористични атаки, отговорността за които бяха поети от Ислямска държава и Ал Кайда, воюващи по това време в Сирия. „Кой ще докаже, че част от парите, изплатени от страна на „Лафарж“, не са отишли за подготовката на терористични атаки във Франция?“ – попита адвокатът на Sherpa Мари Досе. Мнозина споделят нейното възмущение – всъщност, както е известно, екстремистите не се нуждаят от специални разходи. За организацията на масовото убийство в Париж на 13 ноември 2015 г., на терористите са им били необходими само 82 хиляди евро.

Франция също подкрепя ислямистите

Всичко това ще придобие особено значение, ако си припомним политическата позиция на Франция по отношение на сирийската война. През 2012 г. външният министър Лоран Фабиус изрази подкрепата си за екстремистката групировка Джебхат ан Нурса. Тогава по това време „Лафарж“ изплаща големи суми на сирийските ислямисти, включително и на Джебхат ан Нурса. Фактът, че тази организация е клон на Ал Кайда, беше научен едва една година по-късно. От известно време линията на Елисейския дворец и бизнес стратегията на циментовия гигант удивително съвпадат.

„Делото на „Лафарж“ е много объркващо, тъй като парите преминат през многобройни посредници“, казва директорът на РИА Новости Юри Рубински, ръководител на Центъра за френските изследвания към Института за Европа към Руската академия на науките. Според него именно това, позволява на компанията да се защитава в съда.

Според Рубински, Франция е извлекла уроците си от инцидента. „Сега французите провеждат съвещания на високо равнище за борба с финансирането на тероризма“, прави своите заключения експертът.

(Превод за „Труд“ Павел Павлов)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. ИД е отроче на САЩ и другите терористически държави. ИД е неофициалната армия на САЩ и другите терористически държави. ИД я спонсорират много държави, но най-много САЩ. Нали се сещате, че Запада счита себе си голям стратег, не може да чака естествен път на развитие и чудеса в своя полза, за това сами създават причините и следствията с помощта на ИД.

  2. ВСИЧКО НАЙ ЛОШО ИДВА ОТ ЗАПАДНА ЕВРОПА И САЩ.ГОРЕТЕ В АДА АМЕРИКАНЦИ И АНГЛОСАКСОНЦИ.

  3. Gluposti trolove.ID e republikanskata armia na Sadam ot 130,000 voeni.Sled negovoto ubistvo te ostanaha bez rabota i na SVOBODA koeto e naj golemata gre6ka.I eto rezultatite hilqdi ubiti nevini hora.

  4. Искам да кажа на тия които пишат тук с латински БУКВИ ако не знаете как да си смените КОМП.на кирилица не пишете по български сайтове. А пък такива като “starija hush” беше грешка на кого бе…? Не е грешка бе неграмотен,нарочно е направено? Чак пък и тролове,откъде научихте тази дума? Хамерика?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.