Премахнаха 230 трошки от улиците на Шумен

От форума в Давос: Киберзаплахите и мръсният въздух са основните проблеми пред световната икономика

Тръмп ще призове Ердоган за „деескалация на ситуацията“ в Африн

Жителите на айтоското село Мъглен ходят в кал близо десетилетие заради недовършена канализация

33 загинали и над 70 ранени при терористично нападение в Бенгази

В София са направени обработки със смеси срещу заледяване

Хеликоптери евакуираха 150 души в Италия след падане на лавина

Въздушни удари на САЩ са ликвидирали близо 150 терористи от ИДИЛ в Сирия

Путин и Ердоган обсъдиха ситуацията в Сирия и операцията на турската армия в района Африн

Шефът на ЦРУ: Северна Корея е все по-близо до момента, в който може да застраши САЩ с ядрено оръжие

Между солта и пепелището Поетът Георги Ангелов издаде две нови книги

Откриха изложба на съвременно българско изкуство в Европейския парламент

15-годишен е открил стрелбата в училището в Кентъки Загинали са момче и момиче

Румен Порожанов: Земеделските производители трябва да получават справедлива цена за продуктите си

България на 56 място в класация на най-добрите страни в света

Откъде се пръкна тази предизборна смиреност

Завиден консенсус има в програмите на основните политически субекти по пет основни теми

Знаците бяха повече от ясни като минем през отговорите на въпросите за референдума и свършим с избирането на Румен Радев за президент.

Поумнели ли са политиците или просто се уплашиха то своя работодател – народа? Търпението, въпреки че е добродетел, има един много сериозен недостатък – има срок на годност и след това се трансформира в гняв. Изглежда политиците усетиха жестокият ход на трансформацията на народните чувства и взеха да се държат смирено.

Предизборната кампания, каквато я виждаме дотук, за първи път е по-скоро кампания на надеждата, а не кампания на страха. Забележете, че агресията някак отсъства, а тонът е равен и в хармония. Дори и умереният популизъм не е украсен в ляво и дясно измерение – сходен е. Страховете, например, че БСП  ще увеличава доходите и така ще разбие държавата, са несъстоятелни на фона на предложенията за още по-високи доходи от десните формации. В търсенето на националното достойнство и самочувствие политиките, които ни предлагат партиите, звучат нормално, а не популистки.

Прегледът на програмите за управление на участниците в изборния процес дава отговор на множество въпроси на избирателя за съществото  на бъдещото управление.

Завиден консенсус има в програмите на всички основни политически субекти по пет основни теми, които вълнуват българския избирател – политика по доходите, здравеопазване и образование, сигурност и съдебна система. Близостта на програмните документи е добър знак, че посланието на избирателя от всенародното допитване е прочетено правилно. В собствената си интерпретация ГЕРБ отчетоха, че народът иска и тяхната оставка, и така кабинетът „Борисов 2“ си отиде и предизвика предсрочни избори.

Политическите партии дават ясни знаци, че имат желание да реформират не само себе си, но да дадат тласък и на реформи, които българското общество очаква и желае да участва в осъществяването им. БСП се оказа най-смела и провокира и вътрешнопартийна реформа, първо с избора на кандидата за президент, а впоследствие и отстраняването на стари лица. Сега заявката е да реформират и държавата.

Какво иска избирателят, какво предлагат партиите?

Политиката за доходите е основен акцент в предложенията на всички. Тук в тези предложения се предлага решение на желанието на българският избирател да бъде намалена партийната субсидия. Решението, което ни предлагат всички основни партии, може би звучи по следния начин: „Ние ще увеличим вашите доходи, но вие няма да намалявате нашите.“

Доскоро запазена тема единствено за БСП, днес програмното желание на всички кандидати за управлението е изсипване на рог на изобилие в портфейла на избирателя. Гарантиране на по-високи доходи за всички, увеличение на средната заплата, растеж на минималната работна заплата, семейно подоходно облагане, увеличение и растеж на пенсии, повече и повече доходи… звучи примамливо и многообещаващо на фона на това, че доходната политика е под критичните нива. България е на последно място по доходи в ЕС. Стигаме дотам, че БСП със своята социална справедливост изглежда най-скромна в предложението си за увеличаване на доходите на всички български граждани, а десницата в лицето на ГЕРБ най-щедра. Нюанси има не само в сумите, които да очакваме, а и в начина, по който ще става това, както и времевата рамка за получаването на тези доходи. И все пак, ако обективно трябва да отбележим, българските партии за първи път от доста време насам дават адекватни отговори на избирателите си. Поне чрез програмните си документи и заявления ще се опитат да ни направят по-богати и по-доволни от живота или, простичко казано, по-щастливи.

По темата здравеопазване също цари уникален синхрон не само в програмите, но и в проведените до момента дебати по тази тема. Виждаме невижданото досега – нужна е реформа, лекарското съсловие е подценено, пациентът заслужава повече грижи, спешната помощ е важна и е основен приоритет. Здравната система е болна и трябва да излекуваме. Ще търсим разбирателство и най добрите решения. Всички тези индикатори ни дават уверението, че поне на предварително ниво това, което очаква избирателят в сферата на здравеопазването, ще се случи, че даже и в повече от неговите очаквания.

Образованието е приоритет на всички, като се започне от увеличението на учителските заплати и занапред и стигнем до това, че учителската професия  ще бъде приравнена в ранг към тази на държавен служител. Връщането на децата в училище и тяхната грамотност през различни стимули и поощрения е пример за това, че политическите ни партии са израснали и преминават на друго ниво. Старата максима, че неграмотният се управлява по-лесно, явно е затворена в дълбоките чекмеджета на историята.

Демографският срив според политиците ни ще бъде преодолян с мерки  в областта на подкрепа за младите семейства, като започнем от подсигуряване на работа и завършим с това, че ще имат по-лесно собствен дом.

Сигурността, като започнем от личната и стигнем до националната, е гарантирана

Всички ще реформират МВР, ще увеличават капацитета на системата, ще гарантират условия за работа на желаещите да работят в тази система. Всички са против бежанците и ще завършат прословутата ограда на границата. Битовата престъпност ще бъде заличена или най малкото ограничена, във всяко село ще има полицай. Всички знаят какво трябва, всички правят каквото се очаква.

В политическите заявки на програмите прозира следният извод:

Приоритетите са ясни, възможно партньорство на база програмни документи е „всеки с всеки“. Идеологиите са сложени на заден план – не защото не съществуват, а защото избирателят не се вълнува от тях. Израстването на българския избирател води и до израстването на българските политически партии, поне от програмните документи това е видимо. Подредбата на приоритетите и от двете страни е факт. Избирателят показва, че политиците се поправят. Това е шанс и за избиратели и за политици, защото промените се осъществяват и който не съпричастен с тях ,остава в историята, а други пишат новата.

И ако програмите и приоритетите на основните партии ни дават надежда, че България ще се променя към по добро, големият въпрос за първи път е с друго звучене. Той не звучи „Какво?“ Тук имаме пълно съвпадение. Сега основната дилема е кои ще са изпълнителите и как всичко написано в програмите ще стане част от бъдещото ни всекидневие.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. „Поумнели ли са политиците или просто се уплашиха то своя работодател – народа?“ Абе не са поумнели, със стари -к-у-р-в-и- нова бардак не се прави. Снишиха се, за да излъжат лошия матриял, а после ще го яхнат и удри до следващите избори. НО ПЪК Е ВРЕМЕ ДА СПРАТ ДА ЛЪЖАТ И БАЛАМОСВАТ НАРОДА С ДЕМОКРАЦИЯ, ЗАЩОТО ТЯ Е В ПОЛЗА САМО НА ПАРТИИТЕ. СЪС ЗАКОН СА СИ УРЕДИЛИ ВСЯКАКВИ ПРАВА ПАРТИИТЕ, А С КАКВИ ЗАКОНИ НИЕ НАРОДА МОЖЕМ ДА СИ ТЪРСИМ ПРАВАТА???? КАК И ЗАЩО НИЕ ГИ ИЗБИРАМЕ ЗАКОННО, НО НЕ МОЖЕМ ДА ГИ СВАЛИМ ЗАКОННО И ТРЯБВА ДА ГИ ТЪРПИМ ЦЯЛ МАНДАТ??? Само с протести можем да ги свалим, а такива протести са винаги незаконни и спонтанни. Нека политиците да направят свалянето им от власт толкова лесно колкото ги избираме.

  2. Мурджов, за народен гняв се говори, когато политиците почнат да висят по кестените на Руски.
    Инак статията хубава, но липсва отговорът на въпроса „от къде ще дойдат парите дето всички ще харчат“.

  3. Абе Велемире, като пишеш такива неща,вярваш ли си? Това са народни приказки за деца! Представяш ли си какво ще стане ако свалянето на политиците е толкова лесно, колкото ти се иска? Погледни мненията в някой форум на политическа тема – колкото хора, толкова и разлики и това е добре, ама ще свалят политиците всеки 10 дни, защото както казваше ротния ми фатмак „на х.. и на народ сгода няма“! Затова ако си недоволен събирай съмишленици и протестирайте – ако останалите удобрят протеста ви, може да станете повече и повече и да постигнете целта си!

    1. Това се нарича пряка демокрация. След като има закони , с които ги избираме лесно, трябва да има закони, с които да ги сваляме лесно. Това е демокрацията и за тях и за нас, а сега е еднопосочна само в тяхна полза. Да напишат закон с референдум да ги сваляме или с подписка. Събрали 1 милион подписа значи правителството и парламента отиват в неплатена отпуска докато ГРАО ги провери. А ако всичко е ок. отиват на макя си у аспуха. А сега ги търпим га се гаврят с народа, гледаме ги как очевадно крадат милиарди левове, но не можем да ги спрем. Е това не е справедливо и съдебната система не възстановява справедливостта. И до кога така ще клатят народа с лъжлива демокрация?

  4. В алинея първа на Чл. 42 на Конституцията трябва да се добавят само три думички: „и“, „да“ и „отзовават“ след думата „избират“ (имат право да избират държавните и местни органи), а във втората му алинея да се добави още едно изречение: „Организацията и редът за отзоваване се уреждат в същия закон, с който се урежда произвеждането на избори за депутати в НС, общинари в ОбС, президент и кметове“. И мечтата на Велемир (а и моята !) ще се сбъдне! А, щях да забравя – редактира се и Чл. 67 на Конституцията така: „Народните представители представляват само избирателите си от избирателния район, от който са избрани“!.

  5. Ще видим ние като избиратели какво ще направим на изборите,ако пак си ги изберем значи ни харесва да ни лъжат!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.