Отлагане на Брекзит за юни е много вероятно

Премиерът на Ирландия не е оптимист за 29 март

Мей пред три теста в парламента тази седмица

Отлагането на датата за излизането на Великобритания от ЕС от 29 март до някъде през месец юни изглежда като все по-вероятен изход на ситуацията с наближаването на крайния срок и липсата на решение около сделката. Това е заявил конфиденциално на среща с министрите си премиерът на Ирландия Лео Варадкар, цитиран от неделното издание на ирландския “Индипендънт”, който се позовава на неназован член на кабинета.

Говорител на правителството в Дъблин е отказал да коментира верността на информацията подчертавайки, че ирландските власти работят “изключително за постигането на сделка” за формализирането на отношенията между Великобритания и ЕС след Брекзит, особено в частта засягаща остров Ирландия.

Междувременно британският “Съндей Таймс” публикува информация, според която различните фракции опониращи на Тереза Мей в нейната партия на консерваторите, са подготвили обща серия от три парламентарни изпитания за премиера върху текстовете от нейната сделка в камарата на общините тази седмица. Вестникът цитира осведомени източници, според които макар и да става въпрос за семантика, е много възможно в резултат на предвидените гласувания, Тереза Мей в крайна сметка да събере необходимо мнозинство, което да подсигури одобряване на споразумение с ЕС и излизане навреме на 29 март.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа