Отлагат делото срещу организатори на Луков марш

Снимка: Булфото
Днес страните се явиха в залата на Софийския градски съд, но заседанието бе отложено.

Прокуратурата иска заличаване на сдружение

Националистите от БНС-Еделвайс твърдят, че не са военизирана организация

Последовател се застреля пред ДАНС

Съдебното заседание за заличаване на регистрацията на сдружение Български национален съюз (БНС)-Еделвайс беше отложено днес заради положителен тест с COVID-19 на вещото лице. Шефът на Държавна агенция “Архиви” доц. Михаил Груев е в карантина до 27 ноември, но направената от него експертиза вече е готова и е изпратена по имейл до съда. Тя засяга личността на ген. Христо Луков и други исторически личности, които въпросната организация чества. Сред тях са още Тодор Александров и Димитър Списаревски.

Според прокуратурата БНС-Еделвайс нарушава Конституцията, като проповядва насилие и омраза. В искът за заличаване е посочено, че сдружението е военизирана организация и това се доказва от носенето на униформи, организирането на спортни игри с оръжия, макар и бутафорни, както и организирането на Луков марш в София. Според справка от СДВР, хората, които провеждат шествието, ходят под строй, а паленето на факли и използването на униформи създава впечатление за ритуал на паравоенните формирования от 30-те и 40-те години на 20 век.

През януари т. г. главният прокурор Иван Гешев поиска проверка на дейността на организацията, в която се включи и ДАНС. За разпит беше извикан членът на Управителния съвет на БНС-Еделвайс Емил Крумов, който се застреля в главата преди да мине през скенера на входа на агенцията. При обиск в дома му бяха открити голямо количество оръжия, портрети на Хитлер и свастики.

Първото заседание по делото се проведе на 5 октомври и започна с разпит на трима свидетели. Те обясниха пред съда, че организацията има униформи, но те не са задължителни и се използват само при чествания на годишнини, свързани с исторически личности и моменти. Свидетелите бяха категорични, че по време на шествието Луков марш се следи по участниците да няма символи, забранени от закона, както и лозунги с антисемитски послания.

Коментари

Задължително поле