Нови настилки, растителност и парково оборудване ще има в зоната

Областната организация на ГЕРБ-Благоевград със серия от дарителски кампании

Румъния ще удължи извънредното положение с още един месец

Германия планира да приключи с карантината на 19 април, но да продължи със затегнатите мерки

Строители дариха 100 000 на болниците

Деца с подарък за лекарите: виртуална изложба

Щабът в морския град алармира: Бургас има тестове само за два дни

Родилки в извънредно положение: Спокойни сме, благодарим на УМБАЛ Бургас

Менда Стоянова: Работодателите ескалираха в своите искания

Мъж и жена, поставени под карантина, са напуснали страната

БСП призова за преразглеждане на бюджета на Варна

69-годишен мъж в Плевен се е излекувал се от COVID-19, изписват го от болницата

Главният прокурор: Това, че нямаш работа, не е оправдание да грабиш възрастни хора Противодействието на битовата престъпност продължава, увери Иван Гешев

109 са жертвите на коронавируса в Индия

Баща благодари на полицията, намерили откраднатото колело на сина му

Отлагат задължителното училище за 4-годишните Дават 2 години на общините да се подготвят

Между 8000 и 10 000 деца трябва да тръгнат на предучилищна в следващите години.

Отпускат 10 млн. лева за такси

70 нови детски градини строят в страната

Отлагателен период от 2 години, за да бъде въведено задължителното предучилищно образование за 4-годишните деца в цялата страна. Това предвиждат промените в Закона за предучилищното и училищното образование, публикувани за обществено обсъждане.

Така до началото учебната 2022/2023 г. общините трябва да са създали необходимите условия за осъществяване на мярката.

Предвидено е социално слабите семейства, от които са основният дял необхванати и преждевременно напускащи образователната система деца, да получават помощи за таксите.

Ходенето градина на 4 години е изключително важно за езиковото, когнитивното, емоционалното и социалното развитие на детето. В същото време това дава възможност на родителите да са по-активни на пазара на труда, аргументират се от МОН.

За настоящата година са предвидени 10 млн. лв, които ще отиват и за подпомагане на заплащането на такси от родителите на 4-годишни деца. В момента 78% от тях посещават детска градина, като за тях нищо няма да се промени и основният метод на учене ще остане игровият, уточняват от просветното ведомство.

Оттам очакват броят на малчуганите в забавачките да се увеличи между 8000 и 10 000 в следващите години. Същият брой допълнителни места в детските градини ще бъде разкрит след строежите, които предстоят. Предвидено е за три години да се изградят 70 нови забавачки в цялата страна.

Така до 2-3 години може да бъде преодолян недостигът, с изключение на София. В столицата в момента няма места в градините за 160 четиригодишни деца, а в яслите – за над 6000. Тази година ще бъдат построени 5 нови градини, с 53 групи за 1325 деца.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.