Отличиха български индустриалци (обзор)

Снимка: Пламен Стоименов
Ордени „Стара планина“ първа степен получиха проф. Цоло Вутов, Красимир Дачев и проф. Николай Вълканов

Орден „Стара планина“ за Цоло Вутов, Красимир Дачев и Николай Вълканов

За щастие не сме политици, а се занимаваме в реални неща, каза Красимир Дачев

Награда за приноса им за икономическото развитие

Проф. Цоло Вутов, Красимир Дачев и проф. Николай Вълканов баха наргадени с ордени „Стара планина“ първа степен за изключителния им принос и заслуги към икономическото развитие на страната. Ордените бяха връчени от президента Румен Радев.

За щастие ние не сме политици, ние се занимаваме в реалния сектор и голяма част от алгоритмите на съвременната политика не ги разбираме, каза Красимир Дачев по време на церемонията. „Не можем да разберем как на нас не ни дава Европа да си монтираме ядрените реактори, които са наша собственост, а трябва да ги дадем на Украйна, която я канят с нашите реактори да стане член на ЕС. Не можем да преглътнем и как идва моят съсед и ми казва, ако имаш един пистолет и ме научи как да стрелям, че брат ми ме ядосва много и искам да го гръмна, и аз го обучавам, давам му пистолета и после не съм виновен по никое право“, каза Красимир Дачев. Той коментира, че освен в президентската институция, във всички останали институции има колективна отговорност. Колективната отговорност датира още от римските легиони, когато някой легион загуби битката, останалите живи ги строяват и всеки десети му режат главата... Но последните 30-40 години не виждам някакви глави да падат в околността, което означава, че отговорността не е колективна, а има колективна безотговорност“, каза Красимир Дачев.

Цоло Вутов завършва Минно-геоложкия университет и започва работа в рудник Елаците. В последствие става главен инженер, а през 1981 г. зам.-директор на рудника. През 1982 г. инж. Цоло Вутов печели конкурс в изследователския институт Нипроруда. Като научен сътрудник в института работи за подобряване на технологията на рудодобива. Проф. Вутов е един от основателите на фирма „Геотехмин“ и акционер в „Елаците-Мед“ АД. Проф. Цоло Вутов е сред големите дарители за Българската православна църква, Българския червен кръст, общини, учебни заведения, научни институции. За големите си заслуги в областта на науката и образованието през 2024 г. проф. дтн инж. Цоло Вутов е удостоен със званието Доктор хонорис кауза на Минно-геоложкия университет. „За мен е чест да получа най-високото отличие на България“, каза проф. Цоло Вутов след церемонията по връчване на ордена. „Зад всеки личен успех стоят и колективни усилия“, допълни той.

Красимир Дачев завършва „Право“ в Софийския университет. През 1985 г. специализира американско право и правни институции в Залцбург, Австрия. Преди 10 ноември 1989 г., повече от 12 години е главен юристконсулт на Национален комитет за използване на космическото пространство. Член е на Международната академия за космическо право, Франция и на Националното географско дружество, САЩ. През 1997 г. създава група „Технология на металите - Ангел Балевски Холдинг“ АД, обединявайки в нея редица предприятия от металообработващата индустрия. От 2019 г. е зам.-председател на БТПП.

Проф. Николай Вълканов е завършил е техникум по фина механика и оптика в София, а след това Минно-геоложкия университет. Той е български индустриалец, общественик и инвеститор. От 1986 г. до 1991 г. проф. Вълканов е директор на Научно-изследователския технологичен институт по минно строителство. От 1991 г. професионалният му живот е свързан с „Минстрой Холдинг“ АД. От 2002 г. е председател на НС на „Горубсо-Златоград“ АД, а от 2012 г. е председател на НС и на „Горубсо-Мадан“АД. От 2013 г. инж Николай Вълканов е професор от Международната научна академия в Санкт Петербург и почетен професор на Минно-геоложкия университет, София. Той е член на президиума на Световния минен конгрес, на президиума на Международната маркшайдерска организация, на УС на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия. Той е председател на УС на Българската минно-геоложка камара, зам.-председател на КРИБ, председател на настоятелството на Минно-геоложкия университет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика