Разпитват на 26 март основния свидетел по „КТБ“

Бисер Лазов е основният свидетел по делото срещу Цветан Василев и още 17 души за КТБ. Снимка: БИ ТИ ВИ

Призован е Бисер Лазов, който разкри далаверите на банкера беглец Цветан Василев и получи заплахи

Спецсъдът ще разпита основния прокурорски свидетел по делото “КТБ” Бисер Лазов. Той е призован да се яви на заседанието на 26 март.

Лазов е сочен за бивша дясна ръка на банкера беглец Цветан Василев, който се укрива в Белград след фалита на банката. С години Лазов е бил собственик или управител във фирми на Василев и разкри далаверите му, чрез които банката КТБ е действала като пирамида.

Миналата година зам. главният прокурор Иван Гешев съобщи, че по заповед на Цветан Василев били платени

210 000 лв. на адвокат, за да “профилактира” Лазов. Свидетелят е бил заплашван да се откаже от показанията си, които подкрепят обвинителната теза за източването на банката.

Две поредни заседания по делото – днес и утре, бяха отложени, защото нито един от призованите свидетели не се яви. Не бе обсъждан изобщо и въпросът дали да бъде осъществена видеоконферентна връзка с Цветан Василев в Белград. Прокуратурата се противопостави с мотива, че делото срещу беглеца от правосъдието се води задочно, а той има възможност, ако пожелае, да се върне в България и да участва в процеса. Съдебният състав възложи да се проучат техническите възможности за осъществяването на виртуален контакт.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право