Отмениха бедственото положение в Шишманци

Кметът на Раковски Павел Гуджеров отмени частичното бедствено положение на територията на общината, което бе въведено след избухналия в 6,24 часа на 2 юни пожар на територията на Завода за преработка на твърди битови отпадъци. "Пожарът е овладян напълно. Обстановката в селата в близост до завода е спокойна, а стойностите на вредните вещества в атмосферния въздух са близки до нулата", увери Павел Гуджеров, който е бивш заместник-министър на МОСВ. Под ръководството на кмета на Раковски от Общинския щаб при бедствия са извършени огледи на цялата територия на бившия Стоманолеярен завод и са отчетени куп нарушения във връзка със стопанисването на сградите не по предназначението им и нерегламентирано струпване на отпадъци.

В сигнал до МОСВ, РИОСВ-Пловдив, ГД ПБЗН и парламентарната комисия по околна среда и водите кметът Павел Гуджеров уведомява ресорните институции относно негативното отражение върху здравето на населението на село Шишманци и на близките населени места в резултат на пожара на 2 юни. "Имайки предвид непосредствената опасност за живота и здравето на хората от Община Раковски, високото обществено напрежение и повтарящият се за пети път пожар в комплекса, както и с цел предотвратяване възникването на подобни произшествия, Ви молим да се изв

ърши детайлна проверка и от Ваша страна като при констатиране на извършени нарушения - да се наложат съответни санкции", пише в сигнала.

Кметът на Община Раковски настоява целия комплекс от фирми, които преработват, складират и депонират да бъдат задължени да извършват дейността си по законосъобразен, безопасен и екологосъобразен за населението начин. В писмо до ГД ПБЗН Гуджеров благодари за професионалната работа на огнеборците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България