Отмениха оправдателна присъда за съучастие в убийство на скитник

Снимка: Архив

Издирван в Австрия е виновен за жестокото престъпление в строеж до гарата във Варна

Апелативният съд във Варна е отменил изцяло оправдателната част на присъдата на 46-годишния Валери М. за умишленото убийство на скитник, извършено в съучастие с Димитър Д. Първата съдебна инстанция призна за виновен 58-годишния Димитър за жестокото престъпление причинило смъртта на 63-годишния бездомник Иван, извършено по особено мъчителен начин, като го осъди на 19 години лишаване от свобода при строг режим. Съучастникът му Валери обаче бе оправдан от първата съдебна инстанция, която го призна за виновен само за лека телесна повреда, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура Варна.

След протеста на Окръжната прокуратура във Варна, който бил поддържан и от представителя на Апелативната прокуратура, въззивната инстанция отмени изцяло оправдателната присъда на Валери, като го призна за виновен за жестокото убийство и му наложи наказание доживотен затвор.

Двамата подсъдими били приютени от бездомника Иван в изоставен строеж до гарата във Варна. В фаталния ден през януари 2017г. между скитниците избухнал скандал за пари и Валери и Димитър се нахвърлили върху домакина си, като го пребили с бастун, увили трупа в юрган, завързан със сезал и през отвор го пуснали на долното ниво на строежа, където било пълно с вода. Няколко дни по-късно полицаи при рутинна проверка на обитаваното от скитниците помещение установили, че Валери е обявен за издирване в Австрия, където работил преди това, а Иван липсвал. По-късно Дмитър не издържал да пази повече тайната за убийството и разказал всичко в полицията.

Присъдата на Апелативния съд подлежи на обжалване във ВКС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право