Турската армия установи контрол над всички селища в района Африн

Майка на 6 деца скубе и бие учителка Поморийският съд разпореди глоба за инцидент в училище

Бинали Йълдъръм: Никой не може да определя бъдещето на Близкия Изток без Турция

Комисар Явор Колев: Увеличава се педофилията в интернет

Стамен Белчев: Каранга пречи на конкурентите Труд

Посланикът на Турция дари апаратура за лечение на деца

Вековна икона на Богородица пристигна от Украйна във Варна

Д-р Джафер с отличие “Здравен политик”

Отстраняват 13 граничари заради издънката на Аерогара София На тяхно място идват служители от Варна и Бургас, каза вътрешният министър Радев

Цветан Цветанов: Да се подготвим за фалшивите новини и спекулации от нашите опоненти Руски дипломати ще се гонят само при заплаха за националната сигурност, каза в Поморие зам.-председателят на ГЕРБ

С кого пие всеки втори в България?

Художник от Търново дари Цветан Цветанов със своя картина

ГДБОП закопча разпространител на филми с насилие над непълнолетни

По-високи глоби на пътя в Гърция: 1500 евро за пушене в кола с дете, 2000 – за антирадар Отпада намалението от 50% при плащане до седмица

Хванаха дилър номер едно на хероин в Пазарджишко

Отмениха плановите ремонти по енергомрежата

Снимка: Архив

Стотици домакинства в Западна България от понеделник трябваше да останат без ток за по няколко часа заради планови ремонти по енергомрежата. Списъкът на дружествата къде какво ще се спира и ремонтира е огромен, за да се навакса работата от последните студени дни.

За да няма спекулации и внушения в обществото за таен режим на тока обаче, енергийният министър в оставка Теменужка Петкова разпореди прекъсванията да бъдат отменени.

Планови прекъсвания на тока предстояха в половин България от понеделник. Те официално са за по няколко часа и са за подмяна на съоражения, кастрене или ремонти.

В никакъв случай не се наричат режим на тока и някои от тях са по искане на Електроенергийния системен оператор. Само на територията на ЧЕЗ списъкът е 61 страници.

От фирмата обясниха, че списъците им за планови прекъсвания в Западна България винаги бил толкова голям.

63 страници са адресите, на които ще се спира токът на територията на ЕВН  в Югоизточна България. Дружеството обяви, че били длъжни по закон да обявят адресите, но планови ремонти нямало да има заради студеното време.

Най-малко ще са плановите прекъсвания на тока на територията на „Енерго про” в Североизточна България, защото там заради бедственото положение десетки села спестяват ток по естествени причини.

Както вече съобщихме, енергийното министерство след медийния интерес спешно разпореди на дружествата плановите прекъсвания да не се осъществят, веднъж заради студеното време, и най-вече да няма спекулации за таен режим на тока.

В същото време в Западна България в момента въглищата за бита изчезнаха – всичко отива за ТЕЦ-овете.

На три минути в ТЕЦ Бобов дол пристигат нови камиони с въглища, натоварени вагони чакат на гарата. Въглищата за ТЕЦ-а пристигат от цяла България – от мина „Бели Брег” до софийското село Габер до Драгоман, от мина Станянци край Годеч, от Мини открит въгледобив край Перник, от рудник „Христо Ботев” от Бобов дол, от обогатителната фабрика на „Брикел” от Гълъбово.

Според някои експрети минни геолози въглищат не достигат заради студа, защото са нискокачествени, потънали са в кал и замръзват. Друга причина е и че рудниците са неефективни. Според ръководството на ТЕЦ-Бобовдол проблемът е в студа – температурите са паднали до минус 27 градуса.

В халето за размразяване се събират по 15 вагона едновременно, размразяването им продължава по 4 часа. Това затруднява работата.

Заради кризата в райнона на Бобов дол и на Перник въглищата за битово отопление изчезнаха.

В Перник вчера складовете затвориха, защото няма какво да продават.

Въглищата и дървата са най-масовото отопление в България в момента, а въглищните ТЕЦ-ове осигуряват най-голям дял от електроенергията в страната. / БТВ

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.