Отменят бедственото положение в Хитрино

Нуридин Басри Исмаил

Хора от Хитрино живеят само в два от фургоните, предоставени от държавата. Те са електрифицирани и годни за живеене.  По време на аварията, довела до липса на електрозахранване, една от настанените жени е отишла при свои близки в селото, а  съпругът и – в общината.  След възстановяването на тока са се върнали във фургона.

Това каза кметът на Хитрино Нуридин Басри по БНР.  По думите му, хората, на които са били предоставени останалите фургони, ги използват за да са близо до имотите си, но живеят в други къщи или при близки.

"Имаме 11 къщи, които напълно са разрушени и още 12-13 за обследване, където няма как да се живее.  В останалите е  почти приключено с остъкляването. В тях може да се влезе. Макар и в ненормална обстановка, може и да се живее", каза кметът.

Двама души от пострадалите при взрива все още са в болници, а други двама са изписани, допълни Басри. Психолози помагат на хората от града да се върнат към нормалния си начин на живот.

След ремонта на дограмата в училището, то е готово да приеме учениците.  То се отоплява на парно и засега в кметството няма информация за проблеми в инсталацията.

"Мислим днес да отменим бедственото положение, ако във всичките села се влезе. За понеделник бяхме издали заповед да не се учи, но сега сме удължили с още два дена - т.е. и вторник и сряда. Зависи, какво ще бъде днес и утре времето...  Ако по пътищата може да се пътува, след два дена, трябва да има училище, но зависи", посочи Басри.

Даренията за Хитрино се разпределят, но само за най-неотложните нужди  като храна, заяви кметът. Основното преразпределение ще се осъществи след като институциите обработят заявленията на пострадалите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България