Отмяна на тарифата за винетките поиска прокуратурата

Снимка: АПИ/ Архив

Върховната административна прокуратура поиска от Върховният административен съд (ВАС) да отмени цялата Тарифа за таксите, които се събират от Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ). В същата тарифа са и винетните такси, които плащат шофьорите и собствениците на автомобили, съобщи правният сайт “Лекс”.

Плащането на винетки е уредено в Закона за пътищата, но цените им са посочени в тарифата, приета в далечната 2008 г. от правителството на Тройната коалиция. Оттогава е изменяна многократно. В нея са записани цените на всички такси, събирани от АПИ, включително на разрешения за поставяне на билборд край пътя, за откриване на бензиностанция и т. н.

От прокуратурата са установили, че тарифата е издадена без мотиви, които би трябвало да са налице при представянето на проекта є и да са публикувани на сайта на Министерския съвет. На практика не е изпълнено законовото задължение да се проведе обществена консултация с гражданите и юридическите лица.

Тричленен състав на ВАС е допуснал казуса за разглеждане и е насрочил делото за 14 април 2020 г. Ако съдът отменени Тарифата на таксите, това няма да се отрази нито на цените, нито на сегашната система, по която се продават и купуват винетките или се плащат другите такси към АПИ. Съдебният акт няма обратно действие и ще се отнася до бъдещ период, в който администрацията да приеме нова тарифа, но без да допуска закононарушения.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България