Отнеха лиценза на „Евроинс Румъния“

Асен Христов

Поискаха фалит на дружеството, но активите му остават в България

Направен е опит за враждебно превземане, заявява българските собственик на дружеството

Няма да засегна енергийния бизнес

Румънският финансов надзорен орган ASF отне лиценза на местното дъщерно дружество „Евроинс Румъния“, което е дъщерно дружество, част от групата на „Евроинс Иншурънс Груп“ АД, по отношение на което българската Комисия за финансов надзор е орган за групов надзор. Освен това ASF открива производство по несъстоятелност спрямо „Евроинс Румъния“.

Във връзка с това, от КФН уведомиха, че „Евроинс Румъния“ не извършва застрахователна дейност в България. Решението на румънския надзорен орган не засяга клиентите на българските застрахователни дружества от групата на „Евроинс Иншурънс Груп“ АД. В резултат на осъществявания от КФН надзор не са констатирани проблеми с платежоспособността нито на индивидуалните дружества от групата на „Евроинс Иншурънс Груп“ АД, нито на групата като цяло, заявиха официално от КФН.

Според ASF в „Евроинс Румъния“ има недостиг на средства, които да покриват евентуални бъдещи плащания на обезщетения и за възстановяване на показателите на дружеството са необходими над 445 млн. евро.

До тук се стигна, след като още в началото на февруари "Еврохолд" влезе в открита битка с румънския регулатор, а председателят на Надзорния съвет на „Еврохолд“ Асен Христов обвини ключови служители на ASF, включително и вицепрезидента за застраховане Кристиян Рошу, в натиск и подготвяне на рейдърска атака спрямо компанията, тоест за опит за враждебно превземане.

Констатациите в решението на ASF за отнемате на лиценза се основават на това, че румънският регулатор не признава презастрахователните договори на „Евроинс Румъния“ с българския презастраховател „ЕИГ Ре“, който е част от групата на "Еврохолд". Асен Христов обясни, че само дневните приходи на румънското дружество са били достатъчни за покриване на всички текущи плащания. Сутринта в деня на отнемане на лиценза наличните пари в брой в румънското дружество са мили 7,5 млн. евро, а дневните плащания са 1-1,5 млн. евро. „Евроинс Румъния“ има и около 100 млн., които са инвестирани в акции на фондове, търгувани на Българската фондова борса.

Реално управлението на „Евроинс Румъния“ ще бъде поето от представител на ASF. А от ASF вече са изискали прекратяване на презастрахователния договор с „ЕИГ Ре“, обясни Асен Христов. Този презастрахователен договор е направен така, че при развалянето му като компенсация активите на румънското дружество да останат в българския презастраховател. Асен Христов обясни, че вложенията в акции на българската фондова борса ще бъдат задържани и няма да бъдат продавани. Имаме нужда от фондовата борса и тя не трябва да бъде унищожавана, заяви той.

Ще обжалваме решението за отнемане на лиценза, а ако не ни го върнат ще заведем дело за десетки милиони, заяви Асен Христов. Той обясни, че румънското дружество било притискано от Кристиян Рошу, който бил свързан със собственика на румънския застраховател „Сити Иншуърънс“, който вече е фалирал. Румънските медии изнесоха данни, че 450 млн. евро от „Сити Иншуърънс“ са били изнесени в две направления – Лондон и Цюрих, добави Асен Христов.

Отнемането на лиценза на румънското дружество няма да се отрази на останалия бизнес на „Еврохолд“, заяви Асен Христов. Енергийният бизнес на холдинга е отделен в отделен подхолдинг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес