Отнеха лиценза на 190 рибари, не могат да влизат в морето

Сагата с протеста им приключи, министърът обещал връщане на тапиите

190 рибари от Царево, Ахтопол, Китен и Приморско са с отнет лиценз. Те са получили заповедите преди броени дни, а документите са влезли в сила веднага. Това на практика означава, че морските вече не могат да влизат в морето и да риболуват.

"Ще искаме оставки", казаха рибарите, които в петък се срещнаха с шефове от ИАРА. Те се заканиха, че ако до Никулден- техният празник, не се реши проблемът им, ще си забодат черни лентички и ще преминат към масови протести.

Брожението обаче приключи, след като министърът се обадил на шефа на ИАРА и по думите на рибарите "чул протестът им". Заявил, че на всички лицензите ще бъдат върнати. " Вече съм издал заповедите за отмяна", каза в ранния следобед Галин Николов, шефът на ИАРА Бургас.

"Говорихме си с рибарите и с представителите на ИАРА за проблема. Те са с малки лодки. Ненапразно един от тях каза: "Ако моята лодчица е кораб, то България все едно е Америка", коментира кметът на Царево Георги Лапчев прес Труд.

Основната причина за санкцията е, че не са попълвали риболовни дневници, както и за деклариран нулев улов.

"Никой не е декларирал нулев улов. А що се отнася до дневниците- това изискване е отпаднало преди две години", обясниха гневно рибарите. "Ние да не сме писатели? Вместо да пълним мрежите, карат ни да ставаме писарушки", коментираха част от риболовците.

Те са обжалвали решението на ИАРА, която подозират, че взема лицензите от тях, за да ги даде на други.

"Отнемаме от хора на които не им е необходим и даваме на хората, на които е необходим...Проблемът може да се реши като се промени законът", каза от своя страна шефът на агенцията Галин Николов.

"Не мога вече да вляза в морето. Ще ме глобят. Все едно съм бракониер, а цял живот съм си вадил хляба с мрежите", оплака се риболовец.

Според Георги Пейчев от Царево, който е сред най- опитните, така ще се унищожи бранша, ако не настъпят някакви промени. В Европа например риболовните кораби под 10 метра са освободени от такова задължение.

В крайна сметка, в Китен 80 на сто от стопанските разрешителни са отнети, а в Царево 40 души остават без право да ловят риба в морето.

Сагата обаче приключи с щастлив край преди Никулден, радваха се в петък морските вълци, някои дори решиха да влязат за сафрид в прекрасния есенен ден.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България