Отнеха правоспособността на столичен ЧСИ след 20 жалби и системни нарушения

Дисциплинарната комисия на Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ) лиши от правоспособност за срок от 3 години ЧСИ Иван Чолаков, с район на действие Софийски градски съд. С това решение комисията, която се състои от равен брой представители на Министерство на правосъдието и на КЧСИ, потвърди наказанието, поискано по-рано от Съвета на КЧСИ.

Лишаването от правоспособност е най-тежкият вид санкция, която по закон може да постанови дисциплинарният орган. До решението за отнемане на правата се стигна след като през февруари камарата изиска и провери общо 7 изпълнителни дела, заведени от Иван Чолаков, и установи в тях системни нарушения. Проверката беше извършена след телевизионно разследване, в което граждани твърдяха, че са жертва на измами с фалшиви записи на заповеди с участието на адвокат от САК и ЧСИ Чолаков.

Между 10 февруари и 21 август срещу ЧСИ Иван Чолаков са постъпили общо 20 жалби. По 5 от тях вече са в ход решения за образуване на дисциплинарни производства, като са поискани от Съвета на камарата две лишавания от правоспособност – за срок от 1 и 3 години, временно отстраняване от длъжност, докато трае производството, както и глоби, включително и в максимално предвидения размер от 10 000 лева.

Дисциплинарните производство срещу частните съдебни изпълнители се образуват по искане или на Министерство на правосъдието, или на Съвета на КЧСИ, а гражданите могат да подават жалби и сигнали до всеки от двата органа. Актовете на дисциплинарната комисия подлежат на обжалване пред ВКС, който се произнася с окончателно решение.

„Контролът е основен приоритет в дейността на Камарата на ЧСИ. За последните две години извършихме проверки на всички кантори в страната, отправихме и препоръки за отстраняване на пропуски и нарушения. В няколкото случая на пълно или частично неизпълнение се образуваха и дисциплинарни производства. Категорични сме, че законът и правилата трябва да се спазват от всички ЧСИ“, коментира председателят на КЧСИ Георги Дичев.

Дисциплинарната комисия, въпреки че е орган на камарата, действа като независим дисциплинарен съд, в който половината от членовете се избират от правосъдния министър, а другата половина – от КЧСИ.

През 2016 г. срещу ЧСИ са били образувани 46 дисциплинарни производства, докато само до август тази година те вече са 66. Дисциплинарната комисия е наложила ефективно 73 наказания – 57 глоби, от които 8 - в размер над 5 000 лева, 4 - в размер от 10 000 лева, 3 предупреждения за отнемане на права и 10 лишавания от право да се упражнява професията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право