Отново жребий с награди за данъкоплатците в Търговище

Жребий за разпределяне на 40 предметни награди ще бъде разигран отново в Търговище между всички, предплатили целия размер на годишния данък сгради и такса смет, напомнят от Общинската администрация. В разиграването ще бъдат включени гражданите, подали талони, след като са внесли задълженията си до края на април. В този период те ползват и отстъпка. Определянето на печелившите ще стане пред нотариус.

От Общината обявиха, че няма промяна при плащането на местните данъци и твърдения, че такса смет е „паднала” в съда са неверни. От там уточниха, че Административният съд е отменил текст от общинската наредба, според който такса смет се определя на база данъчната оценка на имотите, но решението ще бъде обжалвано пред Върховния административен съд. То не е влязло в сила и според юристите на кметството ще бъде отменено. До окончателното произнасяне остава действащото положение. В тази връзка няма спиране на плащанията на данъка и такса смет, нито ще се връщат пари. Напротив, ще се начисляват лихви за забавено плащане.

От Общината уточниха, че няма действаща методика за определяне на таксата според количеството отпадъци. В момента има проект за промени в закона на местните данъци и такси, който е на фаза обществено обсъждане. Предстои изготвянето и на изцяло нова общинска наредба в това направление.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България