Отново мръсен въздух в София

Столичната община изпълнява програма за подобряване на качеството на въздуха, със заложени над 100 мерки. Снимка: Пламен Стоименов

Отново мръсен въздух в столицата. През изминалото денонощие измервателните уреди отчетоха на места близо два до три пъти превишение на нормите за фини прахови частици. Вчера София бе на 13-о място по мръсен въздух в света.

За днес има отчетени превишения на средноденонощната норма за фините прахови частици от пет станции - в "Хиподрума", "Павлово", "Надежда", "Дружба" и "Младост".

"Наблюдаваме две стойности - средногодишната, която е 40 микрограма на куб. метър. За 2019 г. е спазена нормата на всички пет градски автоматични измервателни станции. Другата е средноденонощната, която е 50 микрограма на куб. метър и не бива да бъде превишаване 35 пъти в годината. Това е показателят, с който Столична община все още има затруднения за постигане на нормите", каза пред БТВ Теодора Полимерова, директор на дирекция "Климат, енергия и въздух" в Столична община.

Затова в общината изготвят дългогодишни програми и в момента е готова тази за периода 2021-2026 г. В нея се доказва, че битовото отопление е с 60% дял в емисиите, следвано от мръсните и кални улици, а делът на транспорта е 11%.

"Още през 2018 г. извършихме инвентаризация на т.нар. "кални петна". Идентифицирани са 73 терена на територията на цялата Столична община. Затова е направена и програма за подобряване на междублоковите пространства. Над 1,2 милиона лева ще бъдат заделени в бюджета за догодина за облагородяване на тези терени", обясни Полимерова.

Стефан Димитров от airbg.info коментира, че столичани се тровят от мръсния въздух в продължение на години и въпреки това мерки не се взимат.

"Още преди две години кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че ще направи законодателна инициатива, за да инкриминира нерегламентираното горене на отпадъци. Промяна още няма", каза той.

Според него липсва воля за промени, защото идват избори и никой не иска да плати политическата цена.

Коментари

Задължително поле