Бойко Борисов ще участва в неформалното заседание на Европейския съвет в Брюксел

Честват 135 г. от създаването на Варненското медицинско дружество

Над 70% от операциите в Урологията в Търново са ендоскопски

Цветанов и Нинова с общ законопроект Дават на родителите на загинали военнослужещи по време на задгранични мисии наследствени пенсии

Иракските власти предадоха на руските четири жени и 27 деца, свързани с “Ислямска държава”

Детска ясла в Монтана грейва по „Красива България”

Недохранените 3-годишни близнаци Стефан и Габриела отиват в дом или в приемно семейство Социалните служби установили, че не е подходящо да изпратят децата при баба им

Международен конкурс избира най-добрата концепция за нов градски център на Велико Търново

Съдят мъж от Разлог за подправяне на лотариен билет

Стоян Александров дал 61 кредита като физическо лице и 14 през фирми Общ размер: 541 000 лв., 1 693 160 долара и 3 738 600 евро; 1 006 400 лв. и 9 955 579.88 евро

70-годишен намушка трима бежанци в Германия

Шест Златни ритони на ВИНАРИЯ 2018

“Левски” предлага работа на красавици

МВнР: В Етиопия е въведено извънредно положение за шест месеца

Варна е декор във финала на “Привличане”

Отоплителният сезон в големите градове ще започне в началото на ноември

Отоплителният сезон в големите градове най-вероятно ще започне от началото на ноември, показват данните на топлофикациите, които се съобразяват с прогнозата за времето, съобщи БНТ. За да бъде пуснато парното, е необходимо поне 3 дни среднодневната температура да бъде под 12 градуса и да се очаква трайно захлаждане.

С между 20 и 40% повече ще ни струва парното през следващия отоплителен сезон, показват данните на Комисията за енергийно и водно регулиране. Ведомството увеличи цената на отоплението на две стъпки от април и от юли. Причината – рекордно поскъпване на цената на природния газ. Тогава от регулатора се надяваха големите поскъпвания да бъдат компенсирани с намаление от октомври, но до такова така и не се стигна. Вместо тово синьото гориво отново поскъпна.

Увеличението на цената на най-голямата топлофикация у нас, тази в София ще бъде средно с 24 на сто. От дружеството уверяват, че са приключили с ремонтите си и са готови да пуснат парното.

“През лятото бяха ремонтирани всички основни съоръжения в топлоизточниците, бяха ремонтирани и подменени около 16 километра топлопреносна мрежа. Планът беше да се подменят между 23 и 30 км на година, но се оказа, че се нарушава сериозно транспортната схема на столицата, тъй като столична община изпълни също тази година амбициозна програма по отношение на ремонта на инфраструктурата”, каза Боян Паунов, директор “Експлоатация” в “Топлофикация София.

Сериозен проблем в края на миналия отоплителен сезон предизвика авария на основен топлопровод, който остави почти половината от София без парно повече от пет дни през февруари.

По думите на Боян Паунов  са отстранени всички аварии през летния период. “От май до август беше спрян участъкът от около 2 км от 4 километър до Окръжна болница, беше подменена изолацията, беше почистена повърхността на топлопровода. Да се надяваме, че няма да има проблеми, взети са сериозни мерки по отношение на този участък”, каза шефът на столичната топлофикация.

Във втория по големина град у нас – Пловдив, цената на топлата вода и парното трябваше да поскъпне с близо 23%. От дружеството обаче въвеждат таван на цените от 10 лева на кубик гореща вода за целия отоплителен сезон.

По-скъпо се очаква да излезе отоплението през зимата и за хората, които се отопляват на твърдо гориво. Грубата сметка показва, че дървата за огрев в Благоевград са скочили с 18 лева от лятото до момента и сега се продават за 90 лева на кубик като експерти очакват да достигне до 100 лева.

От най-голямото дружество в Югозападна България, което предлага твърдо гориво, обясниха, че дърва няма в нито един от складовете им, а такива имат в Дупница, Кюстендил, Благоевград, Сандански, Петрич и Гоце Делчев.
От частните фирми, които имат разрешение за добив на дърва, обясниха, че заради дъждовете от последните дни не могат да влязат да добиват в гората дървесина. Признаха, че не разполагат с достатъчни количества и се налагало хората да се записват в тетрадки и да чакат по няколко седмици.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете