На 19 март 2018 да почерпят

Путин печели нов мандат с над 75% Изказа големи благодарности за резултата

ЦИК на Русия: Владимир Путин печели 74,55% от гласовете

Зам.-шеф на ФБР работел срещу Тръмп

Цвета Караянчева: Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол

Сестрата на Митко Цонев: Музиката ми дава сила

ЧСИ завели 246 000 дела срещу длъжници Събрали са 1,1 милиарда лева през 2017 г.

Христо Стоичков: Браво, армейци!

„Гласът на България“ раздели съпрузи

Късметлия спечели близо половин милиард от лотарията в САЩ

В топ 10 сме по недостиг на кадри 62% от фирмите трудно намират работници

Евродепутатът Емил Радев: Европейската комисия не ни притиска за конвенцията Не изисквала полови обучения в училищата

Пешеходецът побеждава в центъра на София Тръгват конкурсите за връзката на бул. “Витоша” с Ларгото и улица “Съборна” с Градската градина

Сенатори предупредиха Тръмп да не уволнява прокурор Робърт Мълър, оглавяващ разследването за руска намеса в изборите на САЩ

46 алпийци постъпиха в армията Изпълняват задачи при орлите

Отпадане на отработването в събота одобри МС

Отработване на почивните дни в събота вече няма да има – тези поправки в Кодекса на труда одобри правителството на заседанието си вчера. Предстои корекциите в нормативните актове да бъдат  приети от Народното събрание, като планът е да влязат в сила от 1 януари.

„Целта на промените е да се преодолеят недостатъците от досегашната практика на разместване на почивните дни. С измененията ще се гарантира равен брой на работните дни през всяка календарна година. Това ще даде възможност на бизнеса да организира по-добре работния процес и ще осигури защита на правата на работещите“ – това са записали министрите в мотивите си.

Досегашната процедура беше, когато делничен ден бъде определен за „неприсъствен“ заради празник през уикенда (Гергьовден, Съединението, Денят на независимостта), той да се отработва в някоя от следващите съботи. След като кабинетът отмени сливането на останалите делници с празниците, остана да се вземе решение за понеделника.

Промяната не засяга Великден, около който винаги не се работи по четири дни – Разпети петък, Велика събота, самото Рождество и първия ден на другата седмица.

За отпадането на отработването на празниците се заговори още през октомври, след като част от работодателските организации внесоха предложения за поправки. Междувременно се оказа, че Министерството на труда и социалната политика вече е подготвило подобни промени в Кодекса на труда по казуса. Преди няколко дни една част от представителите на бизнеса се обявиха срещу почивния понеделник.

„Вместо да премахне напълно сливането на празниците, социалното министерство иска да въведе три допълнителни почивни дни“, заявиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Оттам показаха сметки, според които ако се работи три дни по-малко през годината, както ще стане след решението на МС, в бюджета ще влязат 360 милиона лева по-малко.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Да махнат и местенето на стрелките на часовника през месеците март и октомври. Промяната влияе лошо върху здравето на хората.С това депутатите защо не се съобразят?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.