Отпадъците на столицата от проблем в миналото се превърнаха в ресурс за бъдещето

Отпадъците на столицата от проблем в миналото се превърнаха в ресурс за бъдещето. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова след инспекцията на работата на Инсталацията за механично-биологично третиране на битовите отпадъци на София. „С работата на завода до този момент осигурихме намаляване на депонираните количества отпадък с над 80%. Така отговаряме на европейските изисквания, а това се отразява и финансово, тъй като при депониране има все по-високи и по-високи такси”, каза още тя. Фандъкова уточни, че за две години около 600 хил. тона смесен битов отпадък са преработени в тази инсталация, а от началото на тази година има преработени над 252 хил. тона.

„Цялата инсталация е насочена към максималното разделяне и рециклиране на битовите отпадъци с отделяне на всички ресурси, които могат да бъдат рециклирани. Предприятието продава тези материали, така че има и приход. Има и производство на RDF гориво, което в момента се оползотворява в циментовите заводи на страната, но нашата голяма амбиция и препоръката на Европейската комисия е да можем по-бързо да изградим и третата фаза на инсталацията, която е насочена към оползотворяване на RDF горивото от „Топлофикация – София“, каза Фандъкова и обясни, че всички документи за нея ще бъдат готови до края на годината.

Заводът ще доведе до икономия от повече от 250 млн. евро за гражданите на София и околностите и по отношение на намаляване на данъците и таксите смет, които те плащат. Това каза Ръководителят на отдел "Кохезионна политика и екооценки" в ГД "Околна среда" на ЕК Джордж Кремлис, който провери работата на инсталацията за механично-биологично третиране на битовите отпадъци на София.

Заводът за отпадъци в с. Яна е изключително успешен проект - вместо 100% отпадък, имаме 80% суровина, обясни по време на проверката министърът на околната среда и водите Нено Димов. " Имаме много добра комуникация с общината и се надяваме до края на годината да приключим документално третата фаза, с която Министерството на околната среда и в частност Оперативна програма "Околна среда" да покани общината за тази трета фаза. Поставили сме си този амбициозен срок и се надявам, че ще го постигнем", отбеляза Димов.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика