на 23 март 2018 да почерпят

Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Вижте снимки от заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Вучич: Не съм доволен, че западните сили са твърдо решени да запазят независимостта на Косово

Бунтовници напускат Източна Гута след месец тежки боеве

6 коли се удариха на Северната тангента в София

Кодзиас кацна на летището в Скопие

Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

„Зебри“ убийци дебнат на пътя (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

Отписват дългове след 10 години (обзор) 600 хиляди български семейства имат задължения

Практиката показва, че банките рядко успяват да съберат задълженията си след шестата година.

Търсят пари и от наследниците

Да бъде приета 10-годишна абсолютна давност за всички задължения и по този начин да се сложи край на вечните длъжници. Това предвиждат промени в Закона за задълженията и договорите, които бяха обсъдени на кръгла маса в парламента. Ако се приемат, задължения от 2007 г. ще бъдат прекратени, поясни евродепутатът Емил Радев. Колекторските фирми също няма да имат право да търсят тези дългове.

Евродепутатът Емил Радев
Евродепутатът Емил Радев

След като минат 10 години, длъжникът само с едно изявление може да каже на кредитора: “Дългът ми е погасен”, посочи евродепутатът.

По думите му над 600 хиляди български семейства имат дългове и срещу тях са заведени процедури.

В момента законът у нас предвижда 3-годишна давност, която касае периодични вземания – като сметки към топлофикация, мобилните оператори или наем. За всички останали има 5-годишна давност. Те обаче не са абсолютни и на практика с всяко едно действие на кредитора тази давност се прекъсва и започва да тече наново, обясни Радев. “Сега, дори когато се продаде цялото имущество на длъжника, само с ваденето на едни справки в изпълнителното производство давността продължава да тече. Трупат се наказателни лихви, разноски по делото и вместо дългът да намалява, той расте и това няма край. Дори, когато длъжникът почине, кредиторът има претенции към неговите наследници”, обясни Радев.

Той даде за пример човек, взел 100 хил. лв. кредит, но не може да го изплати. Продава му се имуществото, остават 40 000 лева и дългът продължава да виси. Трупат се разноски и лихви и в един момент дългът става 60-70 хил. лв.

С промените, ако длъжникът почине на седмата година например, неговите наследници още 3 години може да бъдат преследвани да го платят. Щом изтекат, те ще бъдат освободени от това задължение.

Предложението се подкрепя от Асоциацията на банките, Камара на частните съдебни изпълнители и Министерство на правосъдието.

 

Нови правила

Край на евтините имоти под запор

Депутатите от ГЕРБ предлагат и поправки в Граждански процесуалния кодекс, с които да се предпазят длъжниците от продажба на запорирано имущество на нереално ниски цени. За целта се повишава началната продажна цена при търговете на 85% от стойността от сегашните 75%. Ако няма кандидати при първия опит, в следващите тя няма да може да пада с повече от 10%.

За вещи на стойност над 5000 лв. се въвежда правилото за задължително назначаване на вещо лице, което да изготви оценката им.

 

Становище

Банките подкрепят промяната

Ирина Марцева, главен секретар на АББ
Ирина Марцева, главен секретар на АББ

Според Асоциация на банките в България предлаганите промени предлагат решение, което е добро като подход и лесно за прилагане, заяви Ирина Марцева, главен секретар на асоциацията. Важно е да не допуснем да се създаде възможност за злоупотреби от страна на длъжници, които не искат да си плащат задълженията, допълни тя. Принципно бихме подкрепили такова законово изменение, заяви Марцева.

Според експерти практиката показва, че банките успяват да си съберат задълженията още на петата – шестата година.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

 1. Да види лошия матриял как прасето Бойко и свинефермата герб работятв интерес на рекетьорите и банките, а после пак да гласуват за парцала Борисов.

 2. Банковата мафия в действие …..това е на практика . Нещата от типа на банки – застрахователи – това е бича на държавата.
  Вместо да се прави всичко за борба с монополи – резултата е ясен. Представете си и за енергийните монополи – поредната защита е налице…..
  Това което се прави обаче – НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ че има и трети закон на Нютон.
  Хората продължават да бягат и това е прекрасно .
  Какво показва реалността – когато вожда ББ започе да говори за нещо за предприемане – НАГАЖДАНЕТО Е ФАКТ……
  Радвам се че държавата намалява и дано до няколко години от нея НИЩО да не остане

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.