Отпускат кредити без обезпечение

Не всички фирми ще се възползват от гаранционната програма.

Банките ще преценяват кой да вземе пари

Гаранциите ще бъдат за 2,5 млрд. лв.

Ще бъде стартирана гаранционна програма в размер на близо 2,5 млрд. лв., обяви министърът на икономиката Кирил Петков. По нея фирмите ще може да взимат заеми без обезпечение в размер на 70% от оборота си за 2019 или 2020 г., допълни той. Идеята е кредитите да бъдат отпускани до 10 дни след представяне на искането. Държавната гаранция ще покрива 80% от размера на всеки заем и 50% от общия портфейл на всяка банка, която участва в програмата.

Не е ясно колко банки ще се включат в гаранционната програма, защото окончателните є параметри не са представени от Министерството на икономиката, показа проучване на “Труд” сред финансовите институции.

След като параметрите по гаранционната програма станат ясни всяка банка ще прецени дали да участва.
При досегашните гаранционни програми за подкрепа на бизнеса преценката дали да бъде отпуснат заем на конкретна фирма се правеше от банките. Идеята на Министерството на икономиката е тази практика да продължи. Т. е. ако банките познават клиента си и виждат потенциал в бизнеса му, дори да има временни затруднения, ще отпуснат заем. Но ако преценят, че дадена фирма има твърде много затруднения ще є откажат заем.

Държавата няма да гарантира целия заем, а само 80% от него. Затова фирми, които се справят добре в настоящата ситуация ще имат достъп до банковите кредити, но фирмите с финансови проблеми реално няма да може да се възползват от гаранционната програма на Министерството на икономиката.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси