Отпуснаха още 20 000 лева за граждански инициативи в Монтана

Шест проекта на обща стойност 20 000 лева ще бъдат финансирани във втората сесия на фонда за малки инициативи на община Монтана, обяви кметът Златко Живков. Със средствата ще бъде направено на детско футболно игрище в село Вирове, ремонтирана футболна площадка в кв. „Огоста” в Монтана, създаден клуб на самодееца в село Долно Белотинци, изградена детска площадка в село Долна Вереница, оборудвана компютърна зала в читалището на село Долна Рикса и ушити народни носии за формация на общинския младежки дом в Монтана.

Фондът бе създаден в края на миналата година по инициатива на сдружение „Агора” с подкрепата на фондация „Америка за България”. Целта е да се подпомагат малки общности с идеи за местно развитие в областта на културата, образованието, социалното развитие и информацията.

Платформата е насочена към проекти на самодейни читалищни състави и към малки граждански групи. Фондът се администрира от „Агенцията за регионално развитие и бизнесцентър 2000” – Монтана, а бюджетът му се осигурява от общината /22 000 лева/ и сдружение „Агора” / 16 000 лева/. В първия етап от началото на тази година бяха финансирани 6 проекта на обща стойност 18 000 лева. Те са на читалищата в Славотин, в Монтана, във Винище, в Стубел и в кв. Мала Кутловица.

Одобрен е и проект на неформална гражданска група „Жеравица”. Три от проектите са за закупуване на нови носии, по един - за изграждане на детска площадка, открита сцена и създаване на младежки клуб.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони