Отредиха обезщетение от 120 000 лева на пострадал при катастрофа в Търновско

Друга жертва на ПТП ще получи от застрахователите 9000 лева

Окръжният съд във Велико Търново постанови да бъде изплатено обезщетение от 120 000 лева на пострадал при тежка катастрофа. Мъжът бил пътник в лек автомобил на 26 септември 2015 г. Около 20.20 часа шофьорът предприел изпреварване, но се ударил челно в друга кола, а неговият автомобил бил пометен от камиона, който изпреварвал. Експертиза по-късно установила, че идващият насреща автомобил се е движил с прекалено висока скорост. В следствие на катастрофата ищецът Д. получил черепно - мозъчна травма.

Магистратите са отредили застрахователят да плати 120 000 лв. за неимуществени вреди, 486,40 лв., за разходи за лечението заедно с лихвите, 200 лева разноски по делото.

"На пълномощника на ищеца следва да се присъди адвокатско възнаграждение за оказаната безплатна правна помощ, в размер на 3939 лева", се казва още в решението на Окръжен съд Велико Търново.

То подлежи на обжалване пред Апелативен съд.

По друго дело Окръжен съд Велико Търново присъди застраховател да плати обезщетение от 9000 лв. на пострадала при катастрофа в Павликенско.

На 21 ноември 2016 година на третокласен път край село Михалци, при управление на лек автомобил Димитър Кирилов нарушил правилата за движение и в резултат причинил на ищцата средна телесна повреда - мозъчно сътресение. Пострадалата в продължение на повече от два месеца имала болки в главата, картотрайно повлияващи се от обезболяващи медикаменти.

Водачът, причинил катастрофата, бил сключил застраховката „Гражданска отговорност”. Тъй като на пострадалата застрахователят изплатил едва 1000 лв. за вредите, тя завела дело срещу него с иск за 29 000 лв. обезщетение на неимуществени вреди.

Съдът е преценил, че дружеството и дължи 9000 лв. обезщетение, както и 435 лв. разноски по делото.

Магистратите отсъждат пострадалата при катастрофата да плати на застрахователното дружество 1517 лв. разноски по делото.

Решението подлежи на обжалване пред Великотърновски апелативен съд в двуседмичен срок.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България