Отрекоха за студена война в биатлона

Френският ас Мартен Фуркат още не се е помирил с руснаците, след като демонстративно напусна награждаването в смесената щафета. Снимка АФП

Вече трети ден страстите в биатлона не стихват в разгара на световното в Хохфилцен (Австрия). Франция и Русия са в изострени отношения, макар че националните федерации не го признават. А шефът на „петлите“ Мишел Вьон обяви, че е некоректно да се говори за студена война между двете страни. Лидерът на французите Мартен Фуркад демонстративно слезе от подиума на медалистите, след като Антон Шипулин отказа да му подаде ръка за поздрав при награждаването на смесената щафета. „Петлите“ завършиха втори, а „сборная“ - трета. Гневът на Шипулин бе предизвикан от факта, че при предаването на трети пост двукратният олимпийски шампион препречи пътя на Александър Логинов, който падна, а това се отрази на класирането на отбора.

Все пак Вьон разкри, че вече е обсъдил ситуацията с Рикко Грос, немския треньор на „сборная“. И двамата са искали да охладят страстите и затова планирали Фуркат и Шипулин да си стиснат ръцете на петъчната тренировка. Помирението обаче се отложи, защото биатлонистите се подготвяха на различни места.

Имам уважението на повечето биатлонисти и ако състезатели тръгват срещу мен заради борбата ми с допинга - това е тяхно право“, каза Фуркад.

Логинов се върна на пистата след 2-годишно наказание за употреба на ЕПО. „Ще поговорим отново с Фуркад - обеща Вьон. - По-добре е да вложи енергията в спечелването на титли, а не да „хапе“ руснаците.“

В Хохфилцен върви и конгрес, на който се обсъждат мерките с допинга. Предложението е всеки с положителен тест да бъде дисквалифициран за 8 години, а глобата за федерацията може да достигне до 1 млн. евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт