Плувен празник „Коледни делфини“ зарадва 88 деца

Нено Димов подписа договор за инсталациите за отпадъци на Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово

ВМА: Простреляният данъчен служител е с опасност за живота

Отнето предимство прати двама шофьори в реанимация

Избраха Станислав Тодоров за рефер №1

80% от столичаните си плащат сметкитe за парно навреме

Неизвестен остави Шкода по джанти посред бял ден

Башар Асад определи подкрепяните от САЩ кюрдски сили като „предатели”

Пловдивски районен кмет награди собственик на новорегистрирано куче

Допълнителните мерки за обезопасяване на движението по улица „Славянска“ в Благоевград са завършени в срок

Гръцки и румънски полицаи пристигнаха в Банско за охрана на сезона

Неутрализираха кюрдски канал за мигранти през България към Западна Европа Повдигнати са обвинения срещу седем участници

Подуправителят на НЗОК Димитър Петров е освободен от поста си

Разбиха „щаб“ на банда цигани Осем арестувани, всички са с досиета в полицията

Изправят на съд рецидивист с 18 присъди, намушкал с нож жена при опит да я изнасили

Отровен смог души София денонощно

Сред най-големите замърсители на въздуха са емисиите от автомобилите. У нас 80% от колите са над 15-годишна възраст.

500 грама на кубичен метър дишали в Павлово
Най-ниската измерена концентрация на фините прахови частици е два пъти над нормата

Не е имало часове, в които въздухът в София да е бил в норми. Това показват данните на Националната автоматизирана система за контрол на качеството на атмосферния въздух, осреднени за период от 24 часа за четвъртък и петък.

Оказва се, че запрашаването в столицата не пада под 100 микрограма на кубичен метър (µg/m3), което е двойно над нормата от 50 µg/m3. Стойностите на превишаване на пределно допустимата концентрация на фини прахови частици обаче скачат рязко и до десет пъти в някои части на града и достигат 500 µg/m3.

Осреднените едночасови стойности са над допустимите във всички часови диапазони в пет от районите, където се извършват замервания. В “Павлово” от 23 ч в четвъртък до 1 ч след полунощ в петък е отчетено запрашаване от 500 µg/m3, след което стойностите са спаднали, но са над 100 µg/m3.

Автоматичната станция в “Красно село” също отчита голямо превишаване. Там нивото е осем пъти над допустимото в часовете от полунощ до 10 ч вчера сутринта, достигайки 400 µg/m3.

В “Дружба” най-висока концентрация на фини прахови частици е измерена в 23 ч в четвъртък и е над 350 µg/m3.

Автоматичната станция в “Надежда” е отчела същите стойности във времето между 1 и 7 ч вчера сутринта, както и в 10 ч. Превишаване на нормите е имало и в “Младост”, където пиковете са били 250 µg/m3 – в 1 ч след полунощ и в 12 ч на 2 февруари.

Единственото място, където се правят замервания, които не са отчели превишаване на нормите, е станция “Копитото” на Витоша. Там всички средночасови стойности са около и под 10 µg/m3.

Причини за замърсяването с фини прахови частици са емисиите от автомобилния и обществения транспорт, битовото изгаряне на твърди и течни горива, опесъчаването и осоляването на улиците през зимния сезон.

Мерки в столицата
Проверки за вредни емисии започват общината, МВР и ДАИ

Започваме с Пътна полиция и Държавната автомобилна инспекция съвместни проверки на нивата на вредните емисии от превозни средства, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Те ще се извършват от мобилна лаборатория, с която КАТ разполага. “Дизелови автомобили без катализатори ще бъдат спирани от движение, вече работим с министъра на транспорта г-н Алексиев за затягане на контрола на пунктовете за технически прегледи и при регистрацията на автомобили”, уточни Фандъкова.

Проверки ще има и за вредните емисии от битовото отопление. Те ще се извършват заедно с полицията и Столичния инспекторат, които ще следят за горенето на гуми в някои квартали.

“От вчера с повишението на температурите възложих да започне почистване на булевардите. И веднага, след като времето позволява, ще започнем миенето”, заяви още столичният кмет.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Учителката по руски направи билетчето по 1.60 лв и хората се качиха по таратайките.

  2. Чест на журналистите за отразяването на истината, която се криеше години наред. Срам за администрацията на града за изопачаването на фактите и търсенето на теле под вола. Ако наистина искаха да направят нещо по въпроса, а не да хвърлят прах в очите, щяха да намалят цените на билет за градски транспорт до поносимите 50ст. Освен това, щяха да поощряват купуването на нови автомобили и най-вече електромибили. Рено Зои в България е 60 000лв, а във Франция 40 000лв. Жалки сте, меко казано.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.