Вандал повреди с метален стълб картината на Репин “Иван Грозни убива сина си”

Премиерът Борисов: Със загубата на Светлин Русев България загуби един от мъдреците си

Почина Светлин Русев

Десетки мигранти загинаха при бягство от нелегален затвор в Либия

Премиерът Бойко Борисов: Това са нашите Балкани и нашата Европа, трябва ни единство за мир

Актьорът Хю Грант се ожени за шведка

Борисов: Темата за Западните Балкани не трябва да слиза от европейския дневен ред, ако искаме мир и стабилност

Вижте паметника на Иван Вазов в Загреб (СНИМКИ)

САЩ предупредиха Сирия, че при нарушения на спирането на огъня ще има “твърди” мерки

Нобелова награда за литература може да няма и през 2019 година

Хиляди албанци излизат на антиправителствен протест в Тирана

Граничари заловиха 14 пакета с канабис, укрити в тайници на кола на ГКПП “Лесово”

Пленкович към Борисов: 17 май ще остане в историята

Сирак, напазаруван като стока и изоставен Невероятната история на Бойко Роджър Гренцке от сиропиталище в Сандански

Безмилостна битка в „Гласът на България“ Само четирима ще имат шанса да продължат към големия финал

Отровен смог души София денонощно

Сред най-големите замърсители на въздуха са емисиите от автомобилите. У нас 80% от колите са над 15-годишна възраст.

500 грама на кубичен метър дишали в Павлово
Най-ниската измерена концентрация на фините прахови частици е два пъти над нормата

Не е имало часове, в които въздухът в София да е бил в норми. Това показват данните на Националната автоматизирана система за контрол на качеството на атмосферния въздух, осреднени за период от 24 часа за четвъртък и петък.

Оказва се, че запрашаването в столицата не пада под 100 микрограма на кубичен метър (µg/m3), което е двойно над нормата от 50 µg/m3. Стойностите на превишаване на пределно допустимата концентрация на фини прахови частици обаче скачат рязко и до десет пъти в някои части на града и достигат 500 µg/m3.

Осреднените едночасови стойности са над допустимите във всички часови диапазони в пет от районите, където се извършват замервания. В “Павлово” от 23 ч в четвъртък до 1 ч след полунощ в петък е отчетено запрашаване от 500 µg/m3, след което стойностите са спаднали, но са над 100 µg/m3.

Автоматичната станция в “Красно село” също отчита голямо превишаване. Там нивото е осем пъти над допустимото в часовете от полунощ до 10 ч вчера сутринта, достигайки 400 µg/m3.

В “Дружба” най-висока концентрация на фини прахови частици е измерена в 23 ч в четвъртък и е над 350 µg/m3.

Автоматичната станция в “Надежда” е отчела същите стойности във времето между 1 и 7 ч вчера сутринта, както и в 10 ч. Превишаване на нормите е имало и в “Младост”, където пиковете са били 250 µg/m3 – в 1 ч след полунощ и в 12 ч на 2 февруари.

Единственото място, където се правят замервания, които не са отчели превишаване на нормите, е станция “Копитото” на Витоша. Там всички средночасови стойности са около и под 10 µg/m3.

Причини за замърсяването с фини прахови частици са емисиите от автомобилния и обществения транспорт, битовото изгаряне на твърди и течни горива, опесъчаването и осоляването на улиците през зимния сезон.

Мерки в столицата
Проверки за вредни емисии започват общината, МВР и ДАИ

Започваме с Пътна полиция и Държавната автомобилна инспекция съвместни проверки на нивата на вредните емисии от превозни средства, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Те ще се извършват от мобилна лаборатория, с която КАТ разполага. “Дизелови автомобили без катализатори ще бъдат спирани от движение, вече работим с министъра на транспорта г-н Алексиев за затягане на контрола на пунктовете за технически прегледи и при регистрацията на автомобили”, уточни Фандъкова.

Проверки ще има и за вредните емисии от битовото отопление. Те ще се извършват заедно с полицията и Столичния инспекторат, които ще следят за горенето на гуми в някои квартали.

“От вчера с повишението на температурите възложих да започне почистване на булевардите. И веднага, след като времето позволява, ще започнем миенето”, заяви още столичният кмет.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Учителката по руски направи билетчето по 1.60 лв и хората се качиха по таратайките.

  2. Чест на журналистите за отразяването на истината, която се криеше години наред. Срам за администрацията на града за изопачаването на фактите и търсенето на теле под вола. Ако наистина искаха да направят нещо по въпроса, а не да хвърлят прах в очите, щяха да намалят цените на билет за градски транспорт до поносимите 50ст. Освен това, щяха да поощряват купуването на нови автомобили и най-вече електромибили. Рено Зои в България е 60 000лв, а във Франция 40 000лв. Жалки сте, меко казано.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.