Отровни слухове текат от чешмите в София

В норма са всички проби, увериха институциите, отговорни за проследяването и контрола

Фалшиви се оказаха слуховете, че от чешмите на територията на Столичната община тече вода със съдържание на радиоактивни елементи и тежки метали като живак и олово.

Водата е годна за пиене и отговаря напълно на всички изисквания, увериха в неделя, 20 май, институциите, отговорни за проследяването и контрола на качеството на водата. Сигнал, че има слухове за тежки метали, пусна депутатът от БСП Таско Еременков на страницата си във фейсбук на 19 май. Още същия ден на тази информация са реагирали “Софийска вода” АД и Регионалната здравна инспекция в София.

“Дружеството е събрало проби от водоизточниците на столицата и от различни участъци на водопреносната мрежа, а ние – от крайните потребители, от това, което тече от чешмите. Нарушения няма в нито една проба”, увериха пред “Труд” от РЗИ-София.

Лабораторните проби на всички показатели за качество на питейната вода са в норма, потвърди пред вестника и главният държавен здравен инспектор на България д-р Ангел Кунчев. Водоизточници на София са язовирите “Искър” и Бели Искър”

Чакат се единствено резултатите от микробиологичните изследвания, тъй като при тях от технологична гледна точка се изисква определено време, посочи той, но допълни, че притесненията са абсолютно неоснователни.

Д-р Кунчев подчерта, че пробите са взети, както на входа на пречиствателните станции, където влиза “суровата вода”, така и на изхода, след пречистването й. И на двете места тя отговаря на нормите и на изискванията.

Въпреки това, за допълнително спокойствие на гражданите, Столичната община е поскала още веднъж допълнителни изследвания. Кметът на София Йорданка Фандъкова написа в профила си във фейсбук, че “не отговаря на истината разпространяваното анонимно съобщение в социалните мрежи, в което се твърди, че водата на София е с нарушено качество. Поискала съм от “Софийска вода” да публикува данните от лабораторните изследвания, които се правят при денонощния мониторинг на водата.  Възложила  съм да бъдат взети допълнителни проби от различни точки от водопреносната мрежа и да се изследват по всички показатели за допълнително спокойствие на гражданите на София”. Фандъкова посочи още, че “всеки сигнал, който бъде получен, се предава за изследване в Лабораторно изследователския комплекс, който следи качеството на водата по целия є път от язовирите “Искър” и “Бели Искър” до доставянето на потребителите”.

Пред “Труд” инженерът проф. Жеко Ганев обясни, че заради интензивните дъждове и в следствие на това, че районът на язовир “Искър” е доста голям, има възможност водите да съдържат следи от тежки метали. Това не е необичайно. Пречиствателната станция обаче има възможност, заради методите, които се използват чрез коагуланти, да отстрани замърсяването.

От РЗИ-София, от своя страна, призоваха гражданите да черпят информация само от достоверни източници, каквито са институциите.

Междувременно Столичната община сигнализира компетентните институции да установят първоизточника на анонимното невярно твърдение.

Софийска вода:

140 хил.

анализа на 8000 проби се правят годишно

Контролни проби на водата се взимат в най-различни точки на водопреносната мрежа, а годишно се правят над 140 000 анализа на 8000 проби. Качеството на водата се следи от Лабораторно изследователския комплекс на “Софийска вода”по целия є път от язовирите “Искър”и “Бели Искър”, през пречистването и доставянето до домовете на потребителите. Това увериха от акционерното дружество. На сайта на “Софийска вода”са качени резултатите от всички проби на водата от 19 май.

“Преди два месеца Лабораторно изследователския комплекс, който е сред най-модерните в страната, обогати обхвата на акредитираните изследвания и вече може да прави не само задължителните по наредба изследвания, в това число и за живак, но и допълнителни микробиологични анализи на утайки и продукти, използвани в пречистването на води като белина и железен трихлорид, изследвания за наличие на уран, органични замърсители и др.”, допълват от дружеството.

ГЕРБ дават Таско Ерменков на прокуратурата

Социалистът: Една седмица никой не взе отношение

От ГЕРБ дават депутата от БСП Таско Ерменков на ДАНС и прокуратурата. Причина за това станаха твърдения на народния представител от 19 май във “Фейсбук”, че водата на софиянци е отровена.

Вчера на извънреден брифинг депутати от ГЕРБ призоваха социалиста да каже от кого му е подадена тази информация и поискаха отговор от БЕС застава ли зад написаното в социалната мрежа от червения депутат.

Малко преди брифинга на ГЕРБ самият Ерменков, който разбуни духовете с информацията, че е негодна за пиене чешмяната вода в столична община, благодари на ДАНС за бързата реакция. “Споделената от мен тук във Фейсбук тревога за състоянието на водата в София, във връзка с многобройните сигнали до мен по телефона и на лични съобщения, не е останала без внимание от г-н Димитър Георгиев, председател на Държавната агенция”, написа в неделя народният представител.

В поста на Ерменков се казва още: “В личен разговор ме информира (г-н Георгиев, бел. ред), че подобна информация вече от седмица се носи из София. Съобщи ми също така, че няма основания за тревога”.

Социалистът коментира и предишния си пост от 19 май, който именно предизвика паника у столичани. “Смятам, че е мое задължение да реагирам на тревогите на гражданите и да сигнализирам за тях. Виждате, че има резултат”, посочва депутатът, питайки риторично: “След като от една седмица това се върти из публичното пространство, защо никой не взе отношение?”.

Водоснабдяване на София

4000

километра път

под земята

„Водопровод Искър” е основен доставчик на вода за град София

Каскада Искър е хидротехническо съоръжение, обезпечаващо енергийните и питейни нужди на София и Софийската агломерация. Тя функционира на две нива с четири язовира, шест напорни деривации, четири пречиствателни станции за питейна вода, четири водноелектрически централи, реверсивни тунели и локални водохващания. Пътят на водата под земята е дълъг над 4000 км.

Водоснабдяването на София-град става чрез водопроводите Витошки, Рилски, „Пасарел – София”, „Върховна аварийна връзка”, „Искър”, втора водопроводна нитка и водопровод за условно чиста вода. Първият е изграден при „Каменно здание”високо на р. Боянска. Водата достига до ВЕЦ „Бояна”. След централата водата преминава в резервоар „Бояна”.

„Рилският водопровод”е с обща дължина 67,5 км. В него се вкарват още и водите от р. Бели Искър, събрани от водосбора и след язовирна стена и от р. Леви Искър. „Рилският водопровод”довежда водата до резервоар „Лозенец”.

От ВЕЦ „Пасарел”, която се захранва с вода от язовир „Искър”, започва гравитачният водопровод, който дoстига до пречиствателната станция за питейна вода (ПСПВ) „Панчарево”.

След влизане в експлоатация на пречиствателна станция за питейна вода „Бистрица”е спряно взимането на вода от водопровода „Върховата аварийна връзка”.

Boдoпpoвoд „Искър”е напорна деривация за довеждане на 13,50 м/cek вода от язовир „Искър”до пречиствателна станция за питейна вода „Бистрица”и пречиствателна станция за питейна вода „Панчарево”. С въвеждането на този водопровод в експлоатация в началото на 1999 г., той става основен доставчик на вода за град София.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България