Отсрочка на гръцките управляващи даде Заев

Споразумението с Македония влиза в парламента след Нова година

Македонският премиер Зоран Заев подложи гръб на гръцкия си колега Ципрас като дава въздух от 7-9 месеца на коалицията СИРИЗА-АНЕЛ за преодоляване на политическата криза, преди да се внесе споразумението от Преспа в гръцкия парламент.

В интервю пред държавната телевизия ERT, премиера Заев заяви, че след вчерашната (втора) ратификация на споразумението в парламента на Скопие той планира да призове за референдум, на 23 или 30 септември и не по-късно от 7 октомври. И ако (според него) резултатът е положителен, ще са необходими три месеца, за да завърши необходимия конституционен процес.

Според Заев финализирането на целия процес ще продължи до края на януари. Този факт всъщност означава, че гръцкото правителство разполага с марж до февруари-март, за да внесе споразумението в гръцкия Парламент.

С този отсрочка двамата гръцки правителствени партньори, освободени от натиска на обявения от тях конфликт да ратифицират споразумението, ще имат време да планират следващите предизборни подготовки и ходове, както на правителствено равнище, така и на ниво партия.

Тоест Ципрас ще има достатъчно време да се подготви и реагира без притеснение в случай на оттегляне на АНЕЛ от коалицията, но също така и за лидера Панос Каменос, който "отстъпи" в това забавяне на критичната ратификация на сделката, за да се опита да задържа центробежните сили, които се проявяват в неговата партия и тласкат Гърция към предсрочни избори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа