Отстраненият управител на МБАЛ Велинград избран незаконно

Нови разкрития излизат наяве след скандалното отстраняване на управителя на МБАЛ „Велинград“ д-р Данчо Гурдев от Общинския съвет в града преди 2 седмици. Оказва се, че лекарят е избран от специално сформирана Комисия по избор на управител на болницата, съгласно Закона за публичните предприятия, без дори да отговаря на основното условие на Конкурса, а именно – минимум 5 г. професионален опит и минимум 3 г. управленски опит.

Д-р Данчо Гурдев

Общият професионален стаж на лекаря e под изискуемия минимум, а управленският отсъства. Д-р Гурдев притежава диплома за Здравен мениджмънт - задължителна за заемането на поста „Управител“, но тя е едва от няколко месеца преди да бъде официално избран за Управител на общинското лечебно заведение през май 2022 г. Той дори придобива специалност по анестезиология и интензивно лечение 5 месеца преди да бъде избран за поста.

Гурдев е подписал Декларация с потвърждение на професионалния си опит, която се оказва с невярно съдържание и той подлежи на прокурорска проверка за това.

Всичко това води до въпроса – как той е бил допуснат до конкурса и как е заел поста на Управител на МБАЛ Велинград?Обяснението за това се оказва в ръцете на Председателя и членовете на Комисията по избора, които допускат кандидатите в Конкурса, и които явно са заблудили Общинския съвет в града, че Гурдев отговаря на условията за допускане до него.

В Комисията влизат Емил Моллов - общински съветник от Велинград, доскоро от групата на ГЕРБ, който е Председател на Комисията, секретар Радослав Димов и членове Натали Клинчева – юрист, д-р Цветелина Спиридонова – магистър по медицина и д-р Хюлия Шериф от РЗИ Пазарджик.

Оказва се, че някои от тях са имали интереси д-р Гурдев да заеме поста.

Сред основните са председателят на комисията Емил Моллов, за който в града се коментира, че умишлено е допуснал Гурдев до конкурса, въпреки че в него е имало и друг кандидат, който е притежавал необходимата квалификация и управленски опит. По време на гласуването за предсрочно освобождаване от поста на Гурдев от Общинския съвет Моллов гласува с „Против“.

Един от членовете на Комисията също се оказва повече от пристрастен. Това е д-р Цветелина Спиридонова - доскорошен работодател на д-р Гурдев, който от юни 2020 до 31 януари 2022 г. е работил като специализант в ръководеното от нея лечебно заведение МБАЛ „ХИГИЯ“. Като член на Комисията по избор на управител на Велинградската болница, в декларацията си по чл. 45 от Правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия на състав по комисията по номиниране на Управител на МБАЛ Велинград, Спиридонова потвърждава, че няма участия в търговски дружества, нито че е управител или член за управление и контрол. Това обаче категорично не отговаря на истината, тъй като от Търговския регистър е видно, че Спиридонова е в Съвета на директорите на МБАЛ “ХИГИЯ” и има още ръководни длъжности като управител или съдружник в множество дружества - “ХИГИЯ – ДКЦ” ООД, "МЕДИКО-ДЕНТАЛЕН ЦЕНТЪР ХИГИЯ НВ КЛИНИК" ООД, "СТАИПЕТ" ЕООД, "ФАМО" ООД и др., което противоречи на подписаната от нея декларация. За декларацията си с невярно съдържание Спиридонова също ще подлежи на прокурорска проверка.

Като вече действащ управител на МБАЛ Велинград Гурдев е пренасочвал пациенти за лечение именно към МБАЛ „Хигия“. "Жест" или "услуга", които Гурдев е направил очевидно от благодарност заради уредения му с помощта на Спиридонова и спечелен конкурс. В средите се говори, че след като е отстранен от поста, Гурдев скоро ще бъде отново  назначен на работа в частната болница.

Радослав Димов – секретар на Комисията, пък се оказва с амбиции за кандидат за Кмет на Велинград на предстоящите избори. А какво по-добро решение от това Управител на болницата в града да е човек, за който си участвал при допускането му до Конкурс за заемане на такава висока длъжност?

Припомняме, че д-р Данчо Гурдев бе отстранен скандално от поста на управител на общинската болница след като Кмета на Велинград и Общинския съвет взеха решение за това на базата на установени злоупотреби, изразходване на общински средства за стотици хиляди лева без разрешение от принципала на болничното заведение-Общинския съвет, и незачитане на решенията им. 

Според запознати в града част от злоупотребите са свързани именно с пренасочването на пациенти по определени медицински специалности от общинската болница към частната МБАЛ “ХИГИЯ”.

Новите разкрития в града доказват, че управлението на Гурдев на Общинската болница е било предначертано още от самото му начало докато не е бил "хванат" от Кмета на града и останалите общински съветници в злоупотреби, довели и до предсрочното му отстраняване.

Разкритията идват и на фона решението на Областния управител на Пазарджик решението за отстраняване на Гурдев от поста Управител на Общинската болница да бъде върнато за прегласуване от членовете на Общинския съвет на базата на подадени жалби от Гурдев за уж незаконното му освобождаване.

В града обаче се говори, че Гурдев всячески ще се опита да забави прегласуването, за да не се впише новоизбрания управител на лечебното заведение в Търговския регистър. Ако това стане той ще изкара наяве всички незаконни действия, които Гурдев е предприемал по време на управлението си, доказващи стремежа му да фалира общинската болница.

Сред незаконните му действия са и сключване на договори с изпълнители без разрешението на Общинския съвет, който е Принципал на болницата и който трябва да разреши как бюджета на лечебното заведение да се разходва целесъобразно. Гурдев, който твърди, че болницата ще бъде приватизирана от частен инвеститор от Велинград всъщност се оказва замесен в схема за фалирането на болницата за сметка на лечебно заведение от друг град.

След освобождаването си Гурдев всячески се опитва да нагнети изкуствено напрежение в града като използва връзките си затова и с ПП „Възраждане“, които го подкрепят. Той умело използва и колектива на МБАЛ Велинград, за да защити позициите си.

Сред тях е и кръг от лекари, които са получавали 6 цифрени заплати, за да прикриват незаконните му действия, продиктувани от частни интереси и всички водещи към умишления фалит на Общинската болница.

Освен заради множеството злоупотреби предстои Гурдев да бъде разследван и от КПКОНПИ, която е сигнализирана за конфликт на интереси във връзка с назначението на съпругата на Гурдев в общинското лечебно заведение.

Докато казусът бъде изяснен Велинградската болница търпи загуби, въпреки „цветущото“ й финансово състояние, според думите на вече бившия й управител Гурдев. Предстои Прокуратурата да извърши проверка във връзка с декларациите с невярно съдържание на д-р Гурдев и д-р Спиридонова и да се произнесе.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Разследване