Отстраниха от длъжност кмета на Вресово

Снимка: Архив

Пробация и 100 часа безвъзмезден труд за Хасан

Кметът на руенското село Вресово – Хасан О. е отстранен от длъжност, съобщават от прокуратурата. Това е става след влязла в сила осъдителна присъда, постановена след сключено споразумение между него и Районна прокуратура – Айтос.

Хасан О. е признал вината си за това, че на 24.07.2017г. в село Вресово, удостоверил подписи на частни документи, които са едностранни актове и не подлежат на вписване, както и верността на преписи и извлечения от документи. Това направил, тъй като в малките населени места, където няма нотариус, тази длъжност изпълняват кметовете.

Хасан О. съставил официален документ - заверил нотариално заявление, с което се изразява желание заявителят- жена на име Айше от селото, да прехвърли партидата си от един осигурителен фонд в друг. В документа обаче удостоверил неверни обстоятелства, а именно, че подписът на осигуреното лице е положен от жената, което не отговаря на доказателствата по делото – престъпление по чл.311, ал.1 от НК.

На Хасан О. е наложено наказание „пробация“ – „задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от една година“ и „безвъзмезден труд в полза на държавата“ за 100 часа в рамките на една календарна година и „задължителни периодични срещи с пробационен служител“ за срок от една година.

На Хасан О. е наложено и наказание „лишаване от право“ да заема длъжността „Кмет на община“, „Кмет на населено място“ и „Общински съветник“ за срок от 3 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България