Отсъствията на учениците извинени и с бележка от родител

Лекари и майки с петиция до омбудсмана Диана Ковачева

Таксите за издаване на е-удостоверение струва от 2 до 10 лева

Проблем са и профилактичните прегледи

Омбудсманът Диана Ковачева настоява краткосрочните отсъствия на учениците да се извиняват по уважителни причини с бележка-потвърждение от родител, а електронните бележки по медицински причини да се изискват само след обстоен медицински преглед за по-продължителен период на отсъствие.

Ковачева сезира министрите на образованието и науката Галин Цоков, на здравеопазването Христо Хинков, на електронното управление Александър Йоловски, както и председателите на ресорните парламентарни комисии по образование и здравеопазване заради многобройните жалби, сигнали и постъпила петиция от родители, учители, граждански организации, лични лекари и специалисти, които са недоволни от новите електрони извинителни бележки за ученици.

Омбудсманът описва и най-често срещаните проблеми, с които се сблъскват родители и лекари. Един от тях е, че издаването на бележки не попада в основния пакет дейности, които се покриват от бюджета на здравната каса, така таксите, самоопределени от личните лекари, варират от 2 до 10 лв.

Проблем е, че въпросните е-бележки се издават само от личните лекари, а когато ученик е оставен за лечение у дома от специалист, то родителите трябва отново да се върнат при джипито за е-бележката. Сега бележка се изисква дори при профилактични прегледи при определени специалисти, например - ортопеди.

Пътят на извиненото отсъствие

Здравните власти следят грипа в училище

Данните за отсъстващите ученици се предоставят единствено от личните лекари към Националната здравно-информационна система. От там информацията се изпраща към електронните дневници и така неизвиненото отсъствие на ученика става извинено. Повече от 236 000 са издадените електронни бележки за извинение на отсъствията на учениците от I до XII клас до средата на месец октомври.

Над 202 000 са издадени от общопрактикуващите лекари, над 30 000 са издадени по предписание на лекари със специалност, а 1 860 - заради посещение при зъболекар.

Според властите издаването и отчитането на е-бележки за извинение на отсъствията се прави с цел епидемиологичния надзор на прага на грипния сезон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование