Оттеглиха промените в закона за земеделските земи

ГЕРБ оттеглиха законопроекта за промени в Закона за опазване на земеделските земи, след като природозащитници протестираха вчера пред Народното събрание (НС) срещу готвените промени.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви в парламента, че партията оттегля доверието си от проектозакона.

Този законопроект няма да влезе в пленарна зала. Този законопроект се оттегля с координацията и взаимните разговори, които бяха проведени между ГЕРБ и „Обединени патриоти”, заяви Цветанов.

Той бе внесен от народни представители от ГЕРБ и Обединени патриоти и предвижда да се удължи срока за застрояване на земеделски земи с променен статут по Черноморието с три години. По действащото законодателство крайният срок за строителство върху такива терени е 23 май.

Цветанов благодари на лидерите на трите партии, съставляващи коалиция „Обединени патриоти, за конструктивния диалог постигнатият консенсус по теми, които създават предпоставка за спекулация от страна на политическите им опоненти.

„На колегите от БСП, които се явяват големите защитници и големите представители на това как да се съхрани екологията в България, ние можем да заявим – до 2011-та година този срок беше безсрочен. Единствената срочност и правилата, които искахме да въведем, бяха от ПГ на ГЕРБ. 2011-та година внесохме законопроект, който бе приет от ПГ на ГЕРБ и формиращото се тогава мнозинство. Този срок беше 6 години. В момента нищо не налага удължаването на този срок, защото ще изпаднем в хипотеза на безсрочност, а ние искаме правилата и законодателството, което се приема в България, да бъде изпълнявано”, заяви Цветанов.

„Оттегляме законопроекта за опазване на земеделските земи от деловодството на Народното събрание, щом ГЕРБ оттеглят подкрепата – значи няма да има такъв закон.“ Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ и вносител на законопроекта за опазване на земеделските земи Йордан Апостолов.

Той подчерта, че неговото лично мнение е, че законопроектът не се оттегля под натиск на зелените.

Според него събирането на 100 – 200 души пред парламента ще доведе до безконтролни внасяния и оттегляния на важни проекти. Депутатът посочи, че би искал да чуе становище, какво ще се прави с хората, поели частни иницитиви за строителство по програмите на ДФЗ.

По думите му с връщането за земеделската земя, техните проекти падат.

„Говорим за неусвояване на евросредства“, обясни Апостолов. „Щом коалиционният партньор е решил да се оттегли, ние не можем да прокарваме закон без тяхна помощ“, каза Апостолов. Той коментира, че лично не би оттеглил този законопроект под натиска на зелените. „Все пак се возим в един влак и едното колело като върви назад, другото напред, влакът стои на едно място“, каза Йордан Апостолов.

По думите му в политиката има компромиси.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика