Отхвърлиха жалбата на Светослав Витков за отпадането му от президентската надпревара

Жалбата от Инициативен комитет за издигане на независим кандидат Светослав Витков и независим кандидат за вицепрезидент Иван Велков е отхвърлена от ВАС. Тя бе срещу решението на ЦИК, с което регистрацията на кандидатите беше заличена. Това каза по време на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова.

„Жалбите и сигналите, подадени от граждани за участие в изборите или национален референдум са за периода от 1 до 11 октомври общо 40, като 6 от тях са свързани с подписки за националния референдум, а 34 за изборите. Изпратени са до Комисията за защита на личните данни. Днес сме получили писмо от Комисията, която изисква от ЦИК предоставяне на пълната информация за всички регистрирани политически субекти за участие в изборите и референдума, включително и представените подписки. От 10 септември до 12 октомври пред ВАС са обжалвани 24 решения на ЦИК“, обясни Нейкова. По думите й 20 от тях са потвърдени, а 2 са върнати от ВАС за ново произнасяне, 2 имат частична отмяна.

„По отношение на жалбите от партия Единна народна партия, Сдружение „Съюз на издателите в България“, „Офмедия“ и „Уеб граунд“ ООД срещу решение от 8 октомври за реда за предоставяне на медийни пакети ВАС е отхвърлил жалбите. ВАС е отхвърлил и жалбата на кмета на Столична община и ГЕРБ срещу решението на ЦИК кметът да сключи договор с печатницата на БНБ за отпечатване на бюлетините на изборите в район „Младост“, допълни Нейкова, цитирана от "Фокус".

По думите й вече има и три видеоклипа, свързани с разяснителната кампания и референдума, които вече се излъчват. Тя уточни, че са готови и една част от печатните материали.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика