Отхвърлиха идеята за запазване на достъпа на Великобритания до европейския пазар след Брекзит

Камарата на лордовете на Великобритания отхвърли в понеделник предложение за изменение на законопроекта за „Брекзит“, представен от премиера на Обединеното кралство – Тереза Мей, чрез което се възлагаше на правителството да преговаря за запазване на достъпа до единния пазар на Европейския съюз след напускането на блока, предаде БНР.

Членовете на парламента гласуваха с голямо мнозинство против това предложение, определяйки го като нереалистично. Предложението за изменение на законопроекта беше отхвърлен с 299 срещу 136 гласа, и това гласуване може да бъде разглеждано като голяма победа за правителството, но в същото време показва за наличието на дълбокото разделение сред депутатите.

Въпреки че това представлява победа за правителството, гласуването в действителност води до изчерпване на времето за задействане на член 50 от Лисабонския договор на ЕС. Трябва да се има предвид, че ако този член от Договора на ЕС не бъде задействан преди 31-и март, след това би било доста трудно за Великобритания да излезе от съюза, тъй като ще се изисква одобрение от най-малко 14 от членове на Европейския съюз с общ брой жители, отговарящ на 65 процента от населението в региона.

Британското правителство вероятно ще проведе окончателно гласуване в Камарата на лордовете на неговия законопроект за „Брекзит“ в рамките на следващите две седмици, като позитивен вот ще даде възможност на властите в страната да стартират процедурата по напускане на Европейския съюз.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.