Дядо – балканджия размахвал пистолет в заведение и влезе в ареста за хулиганство

Николета Лозанова отново стана булка

Шефът на КЕВР: Топлоенергията няма да поскъпне двойно

Жена, с над 3 промила алкохол, катастрофира в София

Навесът на метростанция „Ломско шосе“ протече

Българинът с имение в Бевърли Хилс го купил за 24 млн. долара повече отколкото предишния собственик

Благо Джизъса чете за духовния живот

Община Търговище пуска търг за отдаване под наем на 366 имота за земеделски цели

Бригада от 7 души преди 56 години започва изграждането на музей „Етъра“ в Габрово Уникалната културна институция е отворена на 7 септември 1964 година и досега е посетен от почти 13 700 000 души

Десет забележителни личности от Елена са били депутати в Учредителното събрание

Спипаха дядо с незаконни пищови в ломско село

Общо 12 800 лв. са изплатените глоби за нарушенията на Беър Грилс в Рила

Велико Търново посреща нощта на Възкресение на крепостта Царевец

Пускат новия булевард „Васил Левски“ във Варна за Великден

Сидеров: Евроизборите са сложни заради отрващението на хората от корупционните скандали

Отчитат 10,6 % ръст на туристи във Велико Търново

Туристите във Велико Търново се увеличават, а отчетеният ръст достига 10,6%. Това сочи статистиката на Регионалния исторически музей за посещенията в обектитепрез седемте месеца на 2017 г. спрямо същия период през 2016 г. Въпреки тежката зима и продължителния период с отрицателни температури и обилни снеговалежи, за времето от януари до юли /вкл./ тази годинамузеите са били разгледани от 256 078 души спрямо 228 927туристи за първите седем месеца на 2016 г.

Новите туристически атракции, добрата грижа за паметниците на културата, богатият календар с многообразие от фестивали, концерти, изложби, пленери са основните фактори както за цялостния ръст, така и за увеличаването на престоя на гостите на Велико Търново, обобщи Даниел Панов. Той подчерта, че Община Велико Търново работи по цялостна концепция за развитие, а цифрите са най-доброто доказателство за постиганите резултати.

Велико Търново туризъм

5% ръст на клиенти отчитат и от хотелиерския и ресторантьорския бранш. Това съобщи председателят на регионалната структура на асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите Стефан Дойчев. Добрите показатели бяха потвърдени и от Иво Стайков – мениджър на голяма хотелска верига.

Крепостта Царевец остава най-атрактивна

Сред музейните обекти крепостта Царевец остава най-посещавана през седемте месеца. На второ място са уникалните средновековни църкви и Констанцалиевата къща в Арбанаси. Следват Мултимедийниятпосетителски център „Царевград Търнов“ и храмът „Свети Четиридесет мъченици“. Във всеки от музейните обекти е отчетен ръст на туристите.

97 593 от пълнолетните туристи, разгледали музеите за гореописания период, са били чужденци. Мнозинството от тях са от Европа. На първо място са румънците, следвани от британците, германците, французите и испанците, италианци, австрийци, руснаци и др. Около 13% от всички чуждестранни туристи са от Северна Америка, подобен дял са и посещенията на гости от азиатските държави. Над 1700 туристи са пристигнали от далечна Австралия.

86136 са били българските граждани, разгледали музейните резервати и експозиции за седемте месеца. От всички 256 078 посетители 55 560 са ученици, 8323 – студенти, а 8457 – деца на възраст до 7 години.

Пъстрият културен календар също привлича посетители

Богатият културен календар във Велико Търново има своето голямо значение за туристическия ръст, поясниха директорът на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ Нелина Църова и управителят на общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ Борислав Йорданов. ІІ Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ тази година е с рекордна продължителност от 2 месеца –на сцената на Царевец оперните състави от Варна, Стара Загора, Пловдив, Русе, Бургас и трупата на великотърновския театър представят най-добрите си заглавия. Всяка от постановките се радва на голям интерес, а до момента публиката е надхвърлила 10 000 души.

Голям интерес предизвика Международният фолклорен фестивал, чието двадесето издание събра във Велико Търново 400 изпълнители от три континента. Велико Търново се прочу също със „Старопланински събор Балкан Фолк“, както и с Национален фолклорен събор „Болярска среща“, част от който бе най-голяма автентична сватба, по време на която близо 5000 гости от цяла България се премениха с народни носии. Туристически интерес предизвикват също поредицата от гостуващи концерти и оперни постановки в Летния театър и Двореца на културата и спорта „Васил Левски“, VІІІ Летен фестивал за класическа камерна музика “Arbanassi Summer Music”, дори и новата игра на Царевец – „Средновековни криминални загадки“, продължаваща цяло лято.

Френско семейство: „За пръв път сме във Велико Търново, ще се върнем отново“

„За пръв път сме в България и Велико Търново. Това, което виждаме, ни кара със сигурност да се върнем отново, при това – с голямо удоволствие“, споделя френското семействоРишар, което разглежда крепостта Царевец. Чужденците са от Бордо и пристигнали у нас преди десет дни. Разгледали Варна, след което се отправили на посещение в старопрестолния град.

„Природата и уникалното разположение на Велико Търново ни впечатлиха много. Царевец е много мащабен по своите размери защитен комплекс, запазен от Средновековието. Били сме на много места по света, но тук, във Велико Търново, придобиваме много ясна представа за характера на крепостите“, споделя ПатрисРишар. Той като оценява положително грижите за архитектурно-музейния резерват.

Много силно впечатление на  семейството правят също Самоводската чаршия и представените там автентични старинни занаяти, средновековната църква „Свети Четиридесет мъченици“ и Мултимедийният посетителски център.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.