Огнеборци спасиха от изпепеляване сгради над 5000 кв. м площ в центъра на Търново Пожарът лумна в бивш военен корпус

Президентът Радев в отчета си: Започнах нормализирането на отношенията с Русия (ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО ТУК)

Учени твърдят, че Австралия и Северна Америка някога са били свързани в суперконтинента Нуна

Над 60 000 души са евакуирани заради изригване на вулкана Майон във Филипините

11 души са ранени при атака срещу офис на хуманитарна организация „Спасете децата“ в Афганистан

Елена Йончева: Големият проблем на корупцията е, че тя тръгва от горе

Цвета Караянчева: Дебатът по вота на недоверие беше безинтересен, а мотивите несериозни

Внасят сигнал в прокуратурата срещу ръководителката на дома за деца с увреждания в Габрово заради насилие

Димитър Маргаритов: КЗП ще проверява зимните курорти поне месец и половина

Делян Добрев с нови обвинения: Елена Йончева е свързана с офшорни компании и кухи фирми

Директорът на училището, където учител удари ученик: Аз съм срещу насилието

Премахнаха 230 трошки от улиците на Шумен

Почина научнофантастичната авторка Урсула ле Гуин

От форума в Давос: Киберзаплахите и мръсният въздух са основните проблеми пред световната икономика

Тръмп ще призове Ердоган за „деескалация на ситуацията“ в Африн

Отчита се влошаване на промишленото производство, на строителството и търговията на дребно

Проучване на Националния статистически институт (НСИ) отчита известно влошаване на промишленото производство, на строителството и търговията на дребно в началото на есента.

Индексът на промишленото производство в България, изчислен от сезонно изгладени данни, се понижи през септември с 0,2% в сравнение с август, когато беше отчетен растеж от 0,7 на сто. Това представлява влошаване на производството за шести от последните осем месеца на годината.

Спрямо година по-рано обаче календарно изгладеният индекс на промишленото производство регистрира повишение с 2% (спрямо септември 2015-а), но след растеж от 2,6% през предходния месец.

През септември увеличение с 0,3% спрямо месец по-рано е регистрирано в преработващата промишленост, докато добивната промишленост остава без изменение, а производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ намалява с 1,9 на сто. На годишна база производството в преработващата промишленост нарасна с 4,7%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 0,5%, докато при добивната промишленост беше регистриран спад с 1,9 на сто.

В същото време индексът на НСИ за продукцията в сектор „Строителство“ през септември е с 0,5% под равнището от предходния месец, след като през август се повиши с 0,4 на сто, отбелязвайки първо слабо подобрение от началото на настоящата година. Продукцията на гражданското и инженерно строителство намалява с 2,7%, докато продукцията от жилищно и сградно строителство бележи увеличение с 1,4 на сто.

На годишна база строителната продукция регистрира понижение с 10,0% след спад с 10,2% през август, влошавайки се за девети пореден месец от началото на годината.

НСИ представи и своя последен доклад за търговията на дребно през деветия месец на настоящата година. През септември оборотът в търговията на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети, се понижи с 0,2% след повишение с 0,9% през август, докато на годишна база търговският оборот се увеличи с 2%, но след повишение с 5,4% през предходния месец.

Днешните данни сякаш предполагат за наличието на известно забавяне на растежа на българската икономика в края на третото тримесечие след солидния растеж, регистриран през първата половина на годината, когато БВП на България се увеличи с по 0,7% през всяко едно от първите две тримесечия.

Сигнали за частично влошаване на стопанската конюнктура в България през есента дава и оповестено преди време проучване на НСИ, отчитащо понижение на общия показател на бизнес климата в страната през октомври.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.