От ВиК-Сливен предупреждават: Водата от 5 чешми в Балкана е негодна за пиене!

Водата на Кендаловата чешма във Вилната зона е замърсена

Водата от 5 обществени чешми в Сливенския балкан е негодна за пиене – предупредиха от ВиК-Сливен след поредния анализ на физикохимичните и микробиологичните показатели на водата от планинските чешми, използвани редовно от туристите.

 

Лоша микробиология, с наличие на колиформи е отчетена при Кендаловата чешма във вилната зона на областния град, както и при четири чешми по пътя през местността Абланово към местността Карандила – Сивилова чешма на Меча поляна, чешмата над Гунчов кайнак, чешмата в местността Разсадника и Твоята чешма. Най-мръсна е водата от Твоята чешма с над 100 колиформи и 18 ентерококи в изследваните 100 милилитра. Мътността се вижда с просто око – казаха още от водоснабдителното дружество. Микробиологичното замърсяване е резултат от човешка дейност и от фекално замърсяване от хора и животни – поясниха специалистите от дружеството.

Лабораторните изследвания на други четири планински чешми в Сливенския балкан са с отлични физикохимични и микробиологични показатели – до Информационния център в началото на Хайдушката пътека, в местността Харамията на Карандила, Думановата и Турската чешма по пътя от Сливен за Ичера.
Изследванията започнаха неотдавна по съвместна инициатива на ВиК и фондация „Старият бряст”. Анализите на водата от останалите горски чешми ще продължат през цялото лято.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.