От ВМРО искат наказателна отговорност за родители, които умишлено спират децата си от училище

Снимка: Архив

Във връзка със зачестилите случаи на родители, които умишлено възпрепятстват децата си да посещават училище ние от ВМРО – Българско национално движение, ще поискаме тези действия да бъдат обявени за криминално деяние по смисъла на Наказателния кодекс на Република България, съобщават от партията. Такава тенденция е особено подчертана в циганските махали, които са предпоставка за последващата циганска престъпност, както и реалното маргинализиране на цели поколения.

В Конституцията на страната ни е казано ясно, че образованието е задължително за всички лица до навършване на 16-годишна възраст. Именно това е възрастта, която вменява по-различни граждански права. До 16-годишна възраст лицето е малолетно и недееспособно и отговорност за него носят родителите му. Поради тази причина, стъпвайки на изконните ценности и традиции, както и културните и морални стожери на обществото, основният от които за нас от ВМРО е доброто образование, смятаме, че - въпреки добрите резултати от акциите на Министерство на образованието и науката органите на социалното министерство, които върнаха над 150 хиляди деца в училище - усилията трябва да се насочат към по-сериозни мерки спрямо семейната среда.

Ето защо за да се спре напълно безотговорното и граничещо с насилие над личността умишлено спиране на децата от училище, ще внесем промени в Наказателния кодекс, които налагат наказателна отговорност за родителите, които извършват това престъпно деяние.

В българското законодателство има наказания за кражбата както на вещи, така и на интелектуална собственост, а за спирането на едно лице от образование, което е фактическо умствено ограбване – не. Ние от ВМРО – БНД отново подчертаваме, че лишаването на един човек от образование реално го лишава от възможност за нормален и пълноценен живот. Когато това се случва в крехка детска възраст, без възможност лицето да противодейства или само да взима решения за бъдещето си, това е престъпление против личността и трябва да бъде гонено с цялата строгост на закона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика